Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi + Lehti 4 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Raahen Kaup­pa­ka­ma­ri­osas­to esittää Re­von­lah­del­le ohi­tus­kais­ta­pa­rin suun­nit­te­lua

Raahen Kauppakamariosasto haluaisi Kasitielle lisää ohituskaistoja.
Raahen Kauppakamariosasto haluaisi Kasitielle lisää ohituskaistoja.

Raahen Kauppakamariosasto esittää Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle tie- ja rakennussuunnitelman tekemistä uudelle ohituskaistaparille Kasitielle.

Esityksessä sanotaan, että Raahen ja Limingan vasta valmistuneiden ohituskaistojen välimatka on 23 kilometriä. Niiden välillä on odotettavissa Kasitien liikenteen ruuhkautumista, turvallisuuspuutteita ja hälytysajoneuvojen kulun vaikeutumista, perustellaan esityksessä.

Aloitteen mukaan uuden ohituskaistaparin suunnitteleminen on tärkeää, jotta sen rakentamiseen voidaan kohdistaa myöhemmin nopeasti valtion määrärahoja.

Esitys perustuu osaltaan vierailuun ja keskusteluihin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johdon kanssa elokuussa.

Raahen Kauppakamariosastoa edustivat neuvottelussa puheenjohtaja Raimo Seikkala, asiamies Esa Pellikainen sekä Raahen Satama Oy:n, SSAB Europen ja Mustavaaran Kaivos Oy:n edustajat. Asian valmisteluun osallistuivat myös Fennovoima Oy:n ja Korsu Oy:n edustajat.

Henkilöliikenteen pendelöinti Kasitiellä on tällä hetkellä noin 1 900 autoa vuorokaudessa pelkästään Raahen kaupunki-konsernin ja SSAB:n osalta. Kokonaispendelöinnin arvioidaan nykyisellään olevan noin 6 000 autoa työpäivinä.

Kasitien henkilöliikennettä tulee kasvattamaan pysyvästi Mustavaaran Kaivos Oy:n vanadiinitehtaan käytönaikaiset 150 työntekijää 2020 alkaen, Fennovoiman noin 500 käytönaikaista työntekijää 2021 alkaen, palvelualojen kasvu teollisuuden työpaikkojen mukana sekä kaupungistumisen aiheuttama väkiluvun kasvu, joka oli 137 henkilöä tammi-kesäkuussa 2017 Raahen seutukunnassa.

Tällä hetkellä raskasta liikennettä aiheuttaa Kasitiellä pääasiassa SSAB:n, konepajojen, maa-ainesten, vähittäiskaupan ja jätteiden päivittäiset kuljetukset. Pelkästään vanadiinitehdas voi kasvattaa suurteollisuuden rekkaliikenteen päivittäisestä 270 yksiköstä jopa 362:een.

Esitys tie- ja rakennussuunnitelman toteutuksesta on toimitettu lokakuussa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johdon lisäksi Liikennevirastoon, Raahen kaupunginhallitukselle ja Siikajoen kunnanhallitukselle.