Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Raahen kir­jas­ton jou­lu­vii­kon kir­jai­li­ja­vie­raak­si saapuu pa­rii­si­lais­tu­nut Pihla Hin­tik­ka

Pihla Hintikka on Raahen Seudun lukijoille takavuosilta tuttu lehden kolumnistina. Hän kertoo esikoisromaanistaan ja elämästään kirjailijana Raahen Seudun verkoon striimattavassa haastattelussa ensi tiistaina.
Pihla Hintikka on Raahen Seudun lukijoille takavuosilta tuttu lehden kolumnistina. Hän kertoo esikoisromaanistaan ja elämästään kirjailijana Raahen Seudun verkoon striimattavassa haastattelussa ensi tiistaina.
Kuva: Jonne Räsänen

Pariisissa asuva raahelaislähtöinen kirjailija Pihla Hintikka lomailee entisessä kotikaupungissaan ja tekee samalla kirjailijavierailun Raahen kirjastolle ensi tiistai-iltana. Hintikkaa haastattelee erikoiskirjastonhoitaja Anna Kippola.

Illan aikana puhutaan muun muassa Hintikan viime vuonna ilmestyneestä esikoisromaanista Hetken Pariisi on meidän ja kirjoittamisesta yleensäkin. Paikan päälle tilaisuutta seuraamaan mahtuu enintään 30 henkeä turvavälein. Yleisöltä tarkistetaan koronapassi näyttelytilan ovella. Haastattelu striimataan suorana myös Raahen Seudun verkkoon, ja tallenne haastattelusta on katsottavissa jälkikäteen parin viikon ajan. Kuvaukset toteuttaa Harri Hemmilän ohjaama Lybeckerin Viva-ryhmä.

Vuonna 1982 syntynyt Pihla Hintikka on työskennellyt toimittajana, opiskellut luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa ja käsikirjoittanut kaksi näytelmää. Ranskaan Hintikka päätyi, kun hän lukion aloitti opinnot Turun yliopiston mediatutkimuksen yksikössä, josta on mahdollisuus päästä vaihto-oppilaaksi Pariisin Sorbonneen.

Noiden vuosien jälkeen Pariisista on tullut Hintikan kotikaupunki, jossa hän on asunut jo 16 vuotta. Vuosien aikana opiskelijasta on tullut elämää ja tasa-arvoa tutkaileva perheenäiti, toimittaja ja kirjailija.

Pariisissa hän on julkaissut kaksi ranskankielistä tietokirjaa ja eksynyt välillä malliksi kansainvälisiin muotijulkaisuihin. Samaa elämänpiiriä sivuaa myös Hintikan esikoisromaani Hetken Pariisi on meidän (Otava), jossa seurataan kolmen eri-ikäisen naisen elämää Pariisin hiusmuotimaailmassa ja sen liepeillä. Hintikan esikoisromaania kuvataan rakkauskirjeeksi Pariisille, tähtipölyn ja tuhansien mahdollisuuksien kaupungille. Kirjailija nostaa esiin näkyviin myös kaupungin pimeän ja vaarallisen puolen, sen mitä tapahtuu, kun valta päihdyttää ihmisen.

Tietokirjoissaan Hintikka kirjoittaa naiseudesta, naiseksi kasvamisesta, pienten lasten vanhemmuudesta ja lasten kasvatuksesta feministisellä otteella. Hänen ensimmäinen tietokirjansa oli yhdessä Elisa Rigoulet´n tehty ja vuonna 2019 ilmestynyt Le Guide féministe de la grossesse, joka on feministinen opas raskausajalle.

Hintikka kertoi Raahen Seudun haastattelussa vuonna 2019, että kirjassa pyritään rikkomaan stereotypioita ja puhumaan raskaudesta molemmat vanhemmat huomioiden. Sama tasa-arvon ajatus näkyy myös seuraavana vuonna ilmestyneessä Fille-garçon, même éducation tietokirjassa, jossa käsitellään taaperoikäisten lasten kasvatusta.

Kirjailija Pihla Hintikka Raahen kirjastossa tiistaina 21.12. kello 18 Anna Kippolan haastateltavana. Tilaisuus striimataan Raahen Seudun verkkoon www.raahenseutu.fi.

FAKTA

Pihla Hintikka

Syntyi Raahessa vuonna 1982.

Muutti Pariisiin opiskelemaan Sorbonnen yliopistossa vuonna 2005.

Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.

Vapaa toimittaja ja kirjailija.

Kirjoittanut kaksi näytelmää ja kaksi ranskankielistä feminististä tietokirjaa raskaudesta ja vanhemmuudesta.

Esikoisromaani Hetken Pariisi on meidän ilmestyi viime vuonna.

Suomessa Hintikan artikkeleita on julkaistu muun muassa Helsingin Sanomissa, Suomen Kuvalehdessä, Gloriassa ja Ellessä.