Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi + Lehti 4 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Raahen rikas ta­ri­na­pe­rin­ne tutuksi tai­det­ta te­ke­mäl­lä

Juha Laakso ja Heini Larsson-Mattila esittelevät lasten tekemiä töitä. Kaikkien nähtäville työt tulevat joulukuussa. Töissä on käytetty paljon värejä. Muotokuva Sofia Lybeckeristä. Kripsuja tarjolla. Viirejä. Keskuskoulu.
Juha Laakso ja Heini Larsson-Mattila esittelevät lasten tekemiä töitä. Kaikkien nähtäville työt tulevat joulukuussa.
Juha Laakso ja Heini Larsson-Mattila esittelevät lasten tekemiä töitä. Kaikkien nähtäville työt tulevat joulukuussa.

Pekanpäivä-perjantaista lähtien lapset ovat kokoontuneet säännöllisesti Raahen kirjastolle kuuntelemaan kirjastovirkailija Heini Larsson-Mattilan tarinoita. Tarinoiden jälkeen he ovat maalanneet tarinaan liittyviä kuvia taidegraafikko Juha Laakson opastuksella.

Näistä kerran kuussa järjestettävistä kuudesta kerrasta on nyt jäljellä enää kaksi. Lasten maalaamia teoksia on kertynyt jo tähän mennessä kunnioitettava pinkka.

Kaikkien tarinoiden pohjana ovat todelliset raahelaiset tapahtumat tai vanhat tarinat. Tämän perustan päälle Larssson-Mattila on välillä kehitellyt kuvitteellisia henkilöitä.

Lähteinä hän on käyttänyt muun muassa Alina Tamelanderin Kerrontaa Raahesta patruunien aikakaudelta, Eero Permin Suomen helemi ja Samuli Paulaharjun Wanha Raahe.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hän on vieraillut paljon myös Raahen Matkailuoppaiden kotisivulla.

–Ihanaa, että on matkailuoppaat. Se on hauskaa ja hauskasti kerrottua paikallishistoriaa, Larsson-Mattila sanoo.

Suurena apuna tarinoiden koostamisessa ovat olleet myös Raahen museon työntekijät.

Ensimmäisen tapaamisen aiheena oli kolmen vuoden merimatkalta palaava isä. Tämän tarinan pohjalta lapset tekivät pookeja.

Larsson-Mattila ja Laakso kertovat, että jokaisella kerralla lapsia on ollut mukana mukavasti. Ensimmäisellä kerralla mukana oli parikymmentä lasta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toisella kerralla lapset saivat kuulla haaksirikosta. Kolmannella kerralla käsiteltiin raahelaisia kouluja. Larsson-Mattila lähti liikkeelle Keskuskoulusta ja kertoi lapsille myös Raahen vanhan kirkon vieressä olleesta puukoulusta, joka paloi samaan aikaan kuin kirkkokin.

Neljäs kerta järjestettiin, kun Harakkamäen koululaiset pitivät kirjastolla yökoulua. Tämän tapaamisen aiheena oli sopivasti kummitustarina.

–Tämä on hirveän ennakkoluulotonta toimintaa, Laakso sanoo ja kehuu Raahen kirjaston monipuolista kulttuuritarjontaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hän teki samantyyppistä yhteistyötä Raahen kirjaston kanssa jo vuonna 1996, kun oli vasta muuttanut Raaheen. Silloin hän veti Ollinsaaren korttelitaiteilijana tilaisuuksia Ollinsaaren lähikirjastossa.

Seuraava tapaaminen on perjantaina 27. lokakuuta kello 18. Saatuaan silloin kerrottavan tarinan valmiiksi Larsson-Mattila lähetti sen Laaksolle tutustumista varten. Hän pohti, mihin lapset voisivat siinä tarttua.

–Yhdestä sanasta välähti.

Samalla tavalla he ovat toimineet aiemmillakin kerroilla. Lapset ovat saaneet maalattavakseen vaikkapa raahelaisia leivonnaisia, eli kripuja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Larsson-Mattila paljastaa seuraavasta tarinasta vain sen nimen, joka on Hääkonvehti.

Viimeisen kerran raahelaisten tarinoiden ympärille kokoonnutaan 27. marraskuuta. Silloin aiheena on joulu.

Kaikki tarinatuokioiden aikana tehdyt työt tulevat esille Raahen kirjastolle joulukuussa. Larsson-Mattila ja Laakso suunnittelevat jo seuraavaa yhteistyökuviota.

FAKTA

Toimintaa tarinoihin

Hankkeen aikana on tarkoitus järjestää kuusi toiminnallista tarinatuokiota.

Jokaiseen tapahtumaan valitaan tarina, joka liittyy joko Raaheen, raahelaisuuteen tai ajankohtaiseen päivään.

Tarkoituksena on tutustuttaa lapset sekä paikallishistoriaan että Suomen historiaan.

Tarinatuokioissa lapset saavat taidegraafikon johdolla osallistua enemmän kuin perinteisissä satutuokioissa.