Raahen Seudun edus­kun­ta­vaa­li­ko­ne avautui – ­Vas­taa ja löydä sinulle sopivin eh­do­kas!

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä määräaikainen Raahen Seutu 2 kk 34,90 euroa

Raahen Seu­dul­le kultaa ja hopeaa pai­kal­lis­leh­ti­ki­sas­sa

Raahen Seutua lukiessa sivistyy, oppii uutta ja tulee hyvälle tuulelle. Näin arvioi Paikallismediakilpailun raati, joka rankkasi Raahen Seudun Suomen toiseksi parhaaksi vähintään kaksi kertaa viikossa ilmestyvien lehtien sarjassa.

Raadin mukaan Raahen Seutu käsittelee ansiokkaasti yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita paikallisista näkökulmista, printin ja verkon visuaalinen ilme on raikas ja ajan hermolla. Raati kiittää myös verkon kerronnan moninaisia keinoja: kuva ja videosisällöt ovat tarinallisia, laadukkaita ja mukaansatempaavia.

Raahen Seudun voittoisa toimitus. Kuvasta puuttuvat toimittajat Toni Länkinen ja Vappu Kallio sekä päätoimittaja Nina Tuomikoski.
Raahen Seudun voittoisa toimitus. Kuvasta puuttuvat toimittajat Toni Länkinen ja Vappu Kallio sekä päätoimittaja Nina Tuomikoski.
Kuva: Vesa Joensuu

Vuoden 2021 paikallismedioiksi valittiin Alasatakunta vähintään kaksi kertaa viikossa ilmestyvien sarjassa ja Kalajokiseutu kerran viikossa ilmestyvien sarjassa.

Juttumatka Hailuotoon poiki kultaa

Paikallislehtien juttukilpailun voitti toimittaja Raili Viirteen kirjoittama ja Vesa Joensuun valokuvaama juttu Alussa oli koivulankku. Jutun oli taittanut Maarit Kesti.

Juttu kertoi raahelaislähtöisestä itseoppineesta soitinrakentajasta Teemu Pyhtilästä, jota Viirret ja Joensuu kävivät tapaamassa Hailuodossa.

Palkinnon perusteluissa todettiin, että jutun kokonaisuus on selkeä ja rauhallinen, ja iso kansikuvavinkki vie hienosti tunnelmaan. Sisäaukeama lunastaa lukijan odotukset: tasapainoinen taitto, jossa on detaljikuvaa, yleiskuvaa ja juuri sopivan mittainen juttu, joka on niin perinteinen henkilö- kuin yritysjuttukin.

Juttukeikka Hailuotoon jäi Viirteen ja Joensuun mieleen kuin lomamatkana.

– Keikka oli helppo. Pyhtilä antoi meidän tehdä työmme, eikä mitenkään pyrkinyt ohjailemaan meitä millään tavalla. Kaikki sujui hyvässä hengessä ja mukavasti. Ainoa asia, mitä toivoimme oli, että hän tekisi töitä ja soittaisi huilua, Joensuu sanoo.

Viirret kertoo, että hänellä oli vaikeuksia päättää kirjoittaako henkilöjutun vai yritysjutun, joten päätyi näiden yhdistämiseen, mistä tulikin raadilta kiitosta.

– Kirjoittaminen oli helppoa, koska haastateltava oli niin avoin ja kertoi mukavasti elämästään ja työstään, Viirret sanoo.

Päätoimittaja Nina Tuomikoski toteaa tekijöiden olevan paikallislehden tärkein voimavara.

Oman alueensa tuntevat ja hyvin verkostoituneet, oivaltavat ja uutisnenällä varustetut toimittajat ovat paikallislehden elinehto.

Päätoimittaja toteaa Raahen Seudun tehtävän olevan sama kuin kaikilla lehdillä: uutisoida mitä levikkialueen kunnissa tapahtuu. Lisäksi paikallislehti liimaa alueen asukkaat yhteen, tutustuttaa ihmiset toisiinsa ja kertoo, mitä kuuluu.

– Paikallislehden rooli on olla myös alueensa puolestapuhuja ja identiteetin rakentaja. Se ei kuitenkaan tarkoita, että hankalat asiat lakaistaisiin maton alle.

Toimittaja Raili Viirret ja valokuvaaja Vesa Joensuu osallistuivat Hailuotoon suuntautuneella jutullaan paikallislehtien juttukilpailuun, johon lähetettiin kaikkiaan 101 juttua. Tuloksena ykkössija.
Toimittaja Raili Viirret ja valokuvaaja Vesa Joensuu osallistuivat Hailuotoon suuntautuneella jutullaan paikallislehtien juttukilpailuun, johon lähetettiin kaikkiaan 101 juttua. Tuloksena ykkössija.
Kuva: Sari Jaatinen