Tilaajille

Raa­hes­sa kas­vo­mas­ke­ja on ostettu nyt enem­män, mutta hamst­raus­ta ei ole ha­vait­tu

Kasvomaskien kysyntä on kasvanut Raahen kaupoissa. Hyllyistä erilaisia maskeja vielä silti löytyy.

Raahen kaupoissa kasvomaskeja vielä riittää. Prismassa maskien luona on ohjeistusta niiden käytöstä. Osaa maskipakkauksia myydään vain rajattu määrä asiakasta kohden.
Raahen kaupoissa kasvomaskeja vielä riittää. Prismassa maskien luona on ohjeistusta niiden käytöstä. Osaa maskipakkauksia myydään vain rajattu määrä asiakasta kohden.
Kuva: Sandra Korhonen

Viimepäivien uutisointi ja keskustelu kasvomaskien käytöstä on näkynyt Raahen alueen kaupoissa. Halpa-Hallista ja K-Citymarketista kerrotaan, että maskeja on mennyt alkuviikosta enemmän kuin normaalisti. Myös kyselyitä maskeista on ollut enemmän.

Kovaa ryntäystä maskikaupoille ei Raahessa ole kuitenkaan ollut. Halpa-Hallissa, K-Citymarketissa ja Prismassa maskeja oli hyllyissä vielä tänään tiistaina päivällä. K-Citymarketin tavaratalojohtaja Raili Heinula kertoo, että maskeja on keskiviikkona tulossa lisää.

– Kokoajan on ollut hyvä määrä maskeja ja on varauduttu kysyntään, Heinula toteaa.

Kaikkiin kauppoihin maskeja on tilattu lisää. Maskien saatavuus tavarantoimittajilta pitäisi olla vielä hyvä, kertoo K-Citymarketista Heinula. Toisaalta S-ryhmästä arvioidaan, että saatavuudessa on haasteita. Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Matti Siilas kertoo, että niin kertakäyttöisiä kuin kestomaskejakin on tilattu kauppaan.

– Lisää tilauksia on jo tehty huomattavia määriä. Oletetaan, että jos ja kun valtiovallalta tulee ohjeita maskien käytöstä myynti vilkastuu.

Isommissa kaupungeissa myynti on jo nyt ollut vilkasta ja esimerkiksi Oulussa osassa kaupoista hyllyt ovat olleet tyhjinä maskeista.

Tähän mennessä kasvomaskien menekki Raahen alueen kaupoissa on ollut tasaista. Keväällä maalis-huhtikuussa maskeja meni Siilaksen mukaan enemmän, mutta kesällä kysyntä tasoittui. Halpa-Hallista arvellaan, että nyt moni tekee vertailua, millaisia ja minkä hintaisia maskeja on kaupan.

Kaupoissa on myynnissä niin sanottuja kansalaismaskeja eli kertakäyttöisiä kuitukangasmaskeja ja kankaasta valmistettuja kestomaskeja. K-Citymarketista kerrotaan, että molempia on myyty tasaisesti. Halpa-Hallissa on mennyt enemmän kertakäyttöisiä. Prismassa hyllyssä oli enemmän kertakäyttöisiä maskeja, mutta myös kestomaskeja oli myynnissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL aikoo antaa maskeista uuden suosituksen. Kasvomaskien käyttöä aletaan Suomessa todennäköisesti suosittelemaan julkisissa tiloissa ja julkisessa liikenteessä. Maskien hyödyllisyydestä on tehty tutkimuksia, joista osa suosittaa maskien käyttöä ja osa toteaa maskien hyötyjen olevan pieniä.

Myös maskien laaduissa on eroja. Kankaiset maskit suojaavat lähinnä käyttäjää levittämästä tauteja pisaratartuntana. Kirurginen suu-nenä-suojus saattaa suojata muiden lisäksi myös käyttäjäänsä pisaratartunnoilta, mutta kaupoista kirurgisia maskeja ei saa. Oleellista kaikkien maskien käytössä on, että ne ovat puhtaita, eikä niitä kosketella likaisilla käsillä.