Raa­hes­sa yksi uusi ko­ro­na­ta­paus – THL suo­sit­te­lee baarien sul­ke­mis­ta Hel­sin­gin seu­dul­la

Ensi kuussa Koronavilkun käyttäjä voi päästä testiin altistumisilmoituksen perusteella.
Ensi kuussa Koronavilkun käyttäjä voi päästä testiin altistumisilmoituksen perusteella.
Kuva: Arttu Laitala

Suomessa on todettu 614 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusista tartunnoista 410 on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Pohjois-Pohjanmaalla uusia koronatartuntoja on kirjattu yhdeksän kappaletta. Uusista tapauksista kuusi on todettu Oulussa, jossa koronatartuntoja on koko epidemian aikana kirjattu yhteensä 1 683 kappaletta.

Maakunnan muut tartunnat on kirjattu Raaheen, Liminkaan ja Taivalkoskelle, joissa kaikissa on todettu yksi uusi koronatapaus. Koko Pohjois-Pohjanmaalla on epidemian aikana todettu yhteensä 2 280 koronatartuntaa.

THL suosittelee baarien, pubien ja yökerhojen sulkemista Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kokonaan mahdollisimman nopeasti ja pitämään ne kiinni 14.3. saakka. Toimilla estetään myös virusmuunnoksen laajaa leviämistä muualle maahan.

HUS-alueella suositellaan julkisten kokoontumisten osallistujamäärän rajoittamista kuuteen henkilöön. Myöskään yksityistilaisuuksiin ei tulisi kokoontua yli kuutta ihmistä.

Lisäksi THL suosittelee, että HUS-alueen asukkaat välttävät lomamatkustamista oman alueen ulkopuolelle 14. maaliskuuta asti.

Viime viikkojen aikana HUSin ja muun maan epidemiakehitys on eriytynyt. HUSin alueella ilmaantuvuus on neljässä viikossa lähes kaksinkertaistunut 108,9 tapauksesta 100 000:ta ihmistä kohden 185,9 tapaukseen.  Samaan aikaan ilmaantuvuus lähes kaikissa muissa sairaanhoitopiireissä on pääasiassa laskenut.

Koronavilkku-sovelluksesta julkaistaan maaliskuun alussa päivitys, jossa käyttäjälle annetaan mahdollisuus hakeutua testiin altistumisilmoituksen perusteella. Tähän mennessä Koronavilkun altistumisilmoituksen saaneiden henkilöiden on suositeltu hakeutumaan testiin vain, jos heillä on oireita.

Muutos astuu voimaan 4. maaliskuuta, jolloin Koronavilkku-sovelluksesta julkaistaan päivitysversio. Uudessa sovellusversiossa altistumisilmoituksen saanutta käyttäjää kehotetaan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, josta käyttäjä saa ohjeita esimerkiksi testaamiseen liittyen. Sovelluksessa on kuntakohtaiset ohjeet yhteydenottoa varten.

Muutos perustuu sosiaali- ja terveysministeriön 11.2.2021 päivittämään testausstrategiaan, jossa oireettomia käyttäjiä ohjeistetaan hakeutumaan testaukseen mahdollisimman pian Koronavilkun altistumisilmoituksen saamisesta. Toimintamallin muutoksen tavoitteena on tehostaa tartuntaketjujen katkaisua entisestään.

Koronavilkku ei tallenna käyttäjän nimeä tai yhteystietoja. Sovellus ei jaa viranomaisille tietoa sovelluksen käyttäjästä tai altistumisilmoituksista, joiden avulla altistuneet voitaisiin yhdistää tartuntaketjuun.

Kaikkia altistumisilmoituksen saaneita kehotetaan jatkossakin erityisesti välttämään kontakteja ja noudattamaan hyvää hygieniaa. Mahdollisuuksien mukaan kontakteja olisi hyvä välttää kahden viikon ajan. Vaikka koronavirustestin tulos olisi negatiivinen, kontaktien välttämistä olisi hyvä silti jatkaa, koska tartunta ei välttämättä näy heti testituloksessa. Mikäli oireita ilmaantuu, on syytä hakeutua uudestaan testiin.

Koronavilkun altistumisilmoitus ei jatkossakaan yksin riitä tartuntatautilääkärin määräämän karanteenin perusteeksi. Mikäli tartuntatautilääkärin määräämän karanteenin epäillään olevan tarpeen, tästä tehdään erillinen arvio terveydenhuollossa.

Koronavilkku-sovellusta käyttää tällä hetkellä yli 2,3 miljoonaa henkilöä. Sovelluksen avulla tartunnasta on ilmoitettu jo yli 11 000 kertaa ja ilmoitusten perusteella on täytetty yli 22 000 oirearviota. Testiin hakeutuneiden henkilöiden määrä ei ole tiedossa tietosuojan vuoksi.