Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

RS kysyy: Aiotko mat­kus­taa kesällä ko­ti­maas­sa?

-
Kuva: Mikko Määttä

Yle uutisoi viime viikolla, että VR uudistaa hinnoittelunsa. Uudistuksella VR haluaa lisätä matkustusta vähemmän suosituilla junavuoroilla. Junamatkan hinta voi muuttua jopa saman päivän aikana moneen kertaan, jos kysyntätilanne muuttuu. Junalipun hinta vaihtelee paitsi reitin ja matkan pituuden, myös varausajankohdan ja ennustetun kysynnän mukaan. VR hyödyntää suunnittelussa tekoälyä. Järjestelmä analysoi suuria määriä dataa, junalippujen myyntitietojen lisäksi varaus- ja matkustajamääriä eri päivinä ja eri reiteillä. Lisäksi ennusteisiin vaikuttavat kausittainen kysynnän vaihtelu.

Yle kertoo, että VR otti hintauudistuksen yhteydessä käyttöön uuden hintaporrastuksen. Nyt hintaportaita on 25, kun aiemmin niitä oli käytössä kahdeksan. Sen seurauksena ajoissa matkaa varaavan on mahdollista ostaa matka edullisesti, mutta viime hetkellä lippua ostavan kannattaa vilkaista muitakin vaihtoehtoja. Äkkilähdön sattuessa samalle päivälle juna voi osoittautua kalleimmaksi kulkuneuvoksi.

Monelle junalippujen hinnat ovat nousseet kipurajan yli. Vaikuttaako junalippujen hinnat matkusteluusi kesällä vai aiotko ottaa alle bussin, auton tai lentokoneen?