Ruukin vahvin mies löytyi Sa­von­lin­nas­ta: Re­von­lah­ti­nen Teemu Pohto tuli toi­sek­si

Ruukissa pidetty vahvin mies kisa muodostui aikamoiseksi trilleriksi. 180-kiloinen betonipallo koitui paikallisen Teemu Pohdon koetinkiveksi. Voiton otti MM-kisoihin valmistautuva savonlinnalainen atleetti Mika Nikkonen.

Siikajokiset jännittivät oman poikansa, Teemu Pohdon puolesta. Hän tuli kisassa toiseksi. Näin nousi Harri Granqvistilla painot vahvin mies -kisassa. Mika Nikkonen voitti Revonlahden Voimalijoiden Teemu Pohdon Ruukissa pidetyssä Vahvin mies -kilpailussa. Kisassa kolmanneksi tuli Harri Granqvist. Sulo Vilmunen voitti Ruukin vahvin mies -kisoja, kun niitä järjestettiin aiemmin vielä 2000-luvun alussa. Erkki Loponen veikkasi Mika Nikkoselle voittoa ja niin kävi. Kymmenkunta vuotta kihloissa olleet revonlahtiset Lauri Harjapää, 80, ja Marja-Leena Hyväri, 70, olivat seuraamassa vahvin mies -kisoja Siikajoen pitäjäpäivillä. Anna Mustonen (keskellä) lähti seuraamaan voimamieskisoja yhdessä veljensä Teemu Mustosen (toinen vasemmalta) kanssa. Ei pitäjäpäiviä ilman suudelmia. Näin antaa Lauri Harjapää muiskun morsiamelleen.
Siikajokiset jännittivät oman poikansa, Teemu Pohdon puolesta. Hän tuli kisassa toiseksi.
Siikajokiset jännittivät oman poikansa, Teemu Pohdon puolesta. Hän tuli kisassa toiseksi.

Koko joukko siikajokisia kokoontui jännittämään oman poikansa, revonlahtisen Teemu Pohdon puolesta lauantaina Ruukin torille, kun pitäjäpäivillä elvytettiin vanha ohjelmanumero, Ruukin vahvimman miehen kilpailu.

Revonlahden Voimailijoista olisi tullut muitakin vastuksia, elleivät järjestelyt olisi kysyneet miesvoimia. Joona Vanhatalo toimi tuomarina, ja SM-kolmonen Martti Harjapää joutui jättäytymään sivuun, koska hän oli saanut vamman harjoittelussa pari päivää aiemmin.

Kisa käytiin 7 kovakuntoisen miehen kesken. Pohdon kisa alkoi lupaavasti kipakalla farmarikävelyllä, missä kättä kohden painoivat 130 kilon rautaiset kauppakassit. Kaikilta kilpailijoilta 15 metrin matka paluumatkoineen ei onnistunut. Sen sijaan Pohto piti kiirettä ja kiilasi heti kärkeen.

Myös punnerrukset menivät Pohdolta hyvin. Lopullinen kompastus sattui viimeisessä lajissa, vaikkakin Mika Nikkonen oli jo sitä ennen ottanut keulapaikan. Suurten, 100-, 120- ja 140- ja 160-kiloisten atlaskivien nosto auton lavalle meni vielä nappiin, mutta 180-kiloinen jäi asvaltille toisin kuin Nikkosella.

Pohto on tulokseensa tyytyväinen. Hänellä on takanaan loukkaantumisia, jotka estävät nauttimasta tätä hänen elämänsä suolaa niin paljon kuin hän haluaisi.

–Tämän parempaa hommaa ei olekaan, hän kertoo.

–Olen ottanut tosi raskaasti sen, etten ole päässyt kisoihin. Hirveä hinku olisi kilpailemaan, mutta liian kovat treenit ovat johtaneet loukkaantumisiin. Nyt tuntuu, että sairastelun jälkeen olen paremmassa kunnossa, kertoo mies, joka treenaa omalla salillaan Revonlahdella 5 kertaa viikossa ja on ollut Heavy Events -kisoissa kolmantena.

Paikalla oli kisoja katsomassa takavuosien vanhin mies -kisojen kestovoittaja, revonlahtinen Sulo Vilmunen. Nyt 65-vuotiaana kilpaileminen on hänen osaltaan ohi, sillä olkapäähän on pitänyt laittaa tekonivel. Olkapää meni hänen mukaansa rikki kädenväännössä.

Kovasta kilpailuvietistä kärsi hänen mukaansa ennen koko ruumis.

–Se oli kauhiaa rääkkiä. Jatkuvasti oli joku paikka hajalla, muistelee 20 vuotta alaa harrastanut Vilmunen.

Vilmusen kilpaillessa Ruukissakin käveltiin farmarikävely. Tuolloin molemmilla käsillä oli 125 kilon taakka ja silloin käveltiin niin pitkälle kuin päästiin – ei niin lujaa kuin päästään, kuten nyt tehtiin.

Vahvin mies -kisat kiinnostavat häntä yhä.

–Yleensä oli lelukisoja Ruukissa, mutta nyt on kovempaa tasoa kuin ennen, hän tuumaa.

Paikalla nähtiin paljon siikajokisia. Revonlahtinen Lauri Harjapää, 80, toi koivuohihatussaan, pussihousuissaan ja jatsareissaan paikalle morsiamensa Marja-Leena Hyvärin. Tämä oli pukeutunut kauniiseen karjalaisen köyhän väen juhlapukuun, feresiin. He käyvät jännittämässä pojanpojan, Martti Harjapään kisoja.

–Aina käydään pitäjäpäivillä, saa vähän huulta heittää. Suomalaiset on välillä liian yksitotisia, tuumaa Lauri Harjapää.

Kisojen tulokset julkaistaan Revonlahden facebook-sivuilla.

Sijoitukset: 1. Mika Nikkonen, Savonlinnan Athletic´s Club, 2. Teemu Pohto, Revonlahden Voimailijat, 3. Harri Granqvist, II-Body, Iisalmi, 4. Petri Tapaninaho, Haapaveden Woimamiehet, Kärsämäki, 5. Ville Tiainen, Savonlinnan Athletic´s Club, 6. Raimo Pikkuhookana, Tornio, 7. Matti Soraranta, Kemi