Hyvää itsenäisyyspäivää! : It­se­näi­syys­päi­vän Raahen Seutu il­mes­tyy nä­köis­leh­te­nä

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Saara so­met­taa ke­sä­työk­seen

Saara Böökin kesätyö ei ole niitä tyypillisimpiä. Yhteisöviestinnän opiskelija somettaa Raahen kesätapahtumista ja kaupungin tarjonnasta.

Twiittiä, instaa, facebookia, snapschatia, pinterestiä... mitä näitä nyt onkaan. Ainakin osaan niistä Saara Böök tuottaa sisältöjä Raahen kaupungista.
Twiittiä, instaa, facebookia, snapschatia, pinterestiä... mitä näitä nyt onkaan. Ainakin osaan niistä Saara Böök tuottaa sisältöjä Raahen kaupungista.

Jo ilmoitus Raahen kaupungin nettisivuilla pysäytti. Palvelukseen haetaan kesäsomettajaa. Ennen mentiin kesätöihin lastenvahdiksi tai siivoamaan. Onnen potku oli päästä sairaalaan laitosapulaisia tuuraamaan. Nyt kesätyö voi olla sometusta, tiedon tuuttaamista netin yhä laajenevaan maailmaan.

Myös onnen potkuksi kesätyöpaikkaansa kuvailee Jyväskylän yliopistossa yhteisöviestintää opiskeleva Saara Böök. Hän aloitti juuri ennen Pekanpäiviä ja Raahe Festivalia uudessa kesätyössään. Tehtävänä on tuottaa materiaalia matkailuinfon käyttöön Suomen Keskusvaraamolle Raahessa ja Raahen kaupungille vaikkapa markkinoinnin hyödynnettäväksi.

Saaran palkannut Raahe Keskusvaraamon kohdevastaava Minna Lattunen toteaa Saaran vahvuuden olevan juuri monipuolisuudessa, vaikka sosiaalisen median taidot olivatkin avainasemassa haettaessa kesäsomettajaa.

–Henkilöä haettiin muuten vain some-kanavilla, toteaa Lattunen.

Saaran kameran taltiointeja pääsee jatkossa seuraamaan niin Raahe Keskusvaraamon, VisitRaahe-sivuston facebookeissa kuin VisitRaahen instagrammissa. Twitteristä ja Pinterestistäkin puhutaan, mutta samalla mietitään päivitysten jatkuvuutta Saaran palattua opintojensa pariin. Yritysimagoon, sijoitusviestintään ja kriisiviestintäänkin perehtyvä Böök myöntää, ettei yritysten tai yhteisöjen sometusta voi tehdä toisella kädellä, vaan se vaatii paneutumista, keskittymistä ja aikaa. Kysymykset miksi, kenelle ja milloin on hyvä esittää jo alkuunsa.

–Ei ole surullisempaa, kuin päivittämättömät, unohdetut kotisivut tai facebook, toistuu monella suulla moneen kertaan haastattelun kuluessa.

Saaran ensimmäiset sometukset on jo tehty, kun nuori nainen kuvasi keskiviikkoiltana Pekanpäivien varaslähdön Rantapuistossa. Raatiroll alkoi vetistellen, mutta jo iltauutisten aikaan saattoi hän postata aurinkoisia kuvia. Samaan aikaan kentälle alkoi valua nuorisoa pohjoisesta ja etelästä. Konsertti alkoi näyttää konsertilta.

Kunniaa konserttikentän täyttymisestä ei Böök ota itselleen, mutta toteaa somen toimivan juuri noin nuorten käytössä. Selaillaan tärppejä, katsellaan kuvia, juuri nettiin pistettyjä videopätkiä ja huomataan tuttuja, joita lähdetään moikkaamaan. Ollaan hetkessä kiinni ja heittäydytään.

Vanhemmalla väellä netinkäyttö on suunnitellumpaa esimerkiksi yöpymismahdollisuuksien kartoitusta, mutta siihenkin tarpeeseen halutaan vastata. Ensi viikolla, kun Pekanpäivien menot hellittävät, Saara suuntaa Raahen saaristoon. Sieltä tuotetaan materiaalia niin turisti-infoon kuin VisitRaahen instaankin Iso-Kraaselin mökeistä.

Parin kuukauden ajan Saara Böökin näkee Raahen katukuvassa ja kauempanakin keskustasta, sillä Raahe ei ole vain Museonranta tai Pekkatori. Hän on siellä, missä tapahtuu ja hän on myös siellä missä toivotaan jossakin vaiheessa tapahtuvan. Tunnelma on tärkeä ja sen saa napattua, kun löytää oikeat kohteet ja lähestymiskulman. Huumoriakin pitää olla mukana.

–Saa tarttua hihaan ja antaa vinkkejä, toteaa Böök.

Kuvissaan ja videoillaan Saara Böök toteaa haluavansa viestiä Raahesta paikkakuntana, jossa on tekemistä jokaiselle. Ei kannata jäädä sohvan pohjalle.

Turistille hän haluaa näyttää kuvin, että täällä kannattaa pistäytyä tai olla pidempäänkin. Taltioida se, mitä Minna Lattunen kertoili juuri turistille, miksi Raaheen kannattaa kääntyä kasitieltä.

–Ajakaa rantaan ja parkkeeratkaa Pakhuusin viereen, katselkaa vanhaa Raahea, saaristoonkin kannattaa tutustua... lounaspaikkoja on tarjolla..., luettelee Lattunen.