Samalla vie­rai­lul­la satuja ja asiaa

Varhaiskasvatuksen järjestäjät ja päiväkotien henkilökunta pääsevät kertomaan huolensa kansanedustajille.

Vierailullaan Vihastenkarinkadun päiväkodilla Katja Hänninen pääsi jutustelemaan niin lasten kuin aikuistenkin kanssa.
Vierailullaan Vihastenkarinkadun päiväkodilla Katja Hänninen pääsi jutustelemaan niin lasten kuin aikuistenkin kanssa.

–Nyt jännittää. Tämä on minun ensimmäinen päivä päiväkodissa, nauraa kansanedustaja Katja Hänninen (vas) Vihastenkarinkadun päiväkodin eteisessä.

Eikä ihme, että jännittää, sillä Hänniselle oli annettu tärkeä tehtävä: Tuo kotoasi itselle tärkeä satukirja ja lue se lapsille.

–En oikein osannut päättää, minkä kirjan tuon, niin toin useamman, Hänninen kertoo ja kaivaa kassistaan satuaarteita, joita hänelle on luettu lapsena ja joita hän on itse lukenut lapsena.

Lopulta luettavaksi saduksi päätyy Keisarin uudet vaatteet, jonka Hänninen lukee hiljaiselle eskariryhmälle.

–Viisivuotiaista huomaa, että he lähestyvät uusia tulijoita paljon avoimemmin kuin eskarit, joita vieras taisi vähän jännittää, päiväkodinjohtaja Marja Suomela sanoo kierrättäessään Hännistä ympäri päiväkotia.

Pelkkää satua ja tilojen ihmettelyä Hännisen tiistainen päiväkotivierailu ei ollut. Päiväkodinjohtajalla oli selkeä viesti kansanedustajalle: Päätöksiä varhaiskasvatuksessa ei aina voida tehdä raha edellä.

–Tämä ryhmäkokojen kasvattaminen, johon ei Raahessa onneksi lähdetty, on huolestuttavaa, Suomela sanoo.

Suomela huomauttaa, että kun ryhmäkokoja suurennetaan, mahdollisuus kuunnella ja antaa huomiota yhdelle, vähenee. Ongelma koskettaa varhaiskasvatusta muutenkin, kun yhä useampi lapsi tarvitsee erityistukea tai -huomiota.

–Jos ryhmässä on yksi lastentarhanopettaja ja 21 lasta, joista osa on lastensuojelutapauksia, osa maahanmuuttajia ja osa muuten vain tuen tarpeessa, niin palavereiden ja paperitöiden määrä vie kohtuuttoman paljon aikaa. Ei siinä ehdi olla lasten kanssa.

Lisäksi Opetushallituksen laatiman uuden varhaiskasvatussuunnitelman perusteet korostavat pedagogiikkaa, joka myös asettaa vaatimuksia henkilöstön koulutukselle.

Sekä Suomela että Hänninen ovat osaltaan huolissaan myös siitä, mitä sote-uudistus tarkoittaa varhaiskasvatuksessa. Suomelan mukaan isoin huoli on siitä, miten lastensuojelupalvelut tarjotaan jatkossa. Karkaako lastensuojelu pois paikkakunnalta isoon yksikköön, jolloin yhteistyö kärsisi.

–Me teemme paljon yhteistyötä lastensuojelun kanssa ja palavereita on useampi vuodessa. Nyt yhteistyö toimii hyvin. Miten jatkossa, saadaanko me tarvittaessa ketään kiinni? Suomela kysyy.

Sama kysymys herää myös neuvolan suhteen: Miten neuvolapalvelut jatkossa järjestetään ja toimiiko tiedonkulku sekä yhteistyö, kuten tähänkin asti?

–Jo nyt tuntuu siltä, että kun huomataan lapsen kanssa avun tarve, niin diagnoosin ja hoidon saamiseen menee liikaa aikaa. Esimerkiksi puheterapeuteille on pitkät jonot. Tavoitettavuus ei saa entisestään heiketä, vaan palveluiden pitää olla tavoitettavissa, Hänninen sanoo.

Suomela epäilee, onko sosiaali- ja terveysministeriön Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmalla (LaPe) merkitystä uudistusten myllerryksessä.

–LaPe-hankkeen mukaan päätöksiä pitäisi tehdä lapsivaikutuksia arvioiden, Suomela muistuttaa.

Katja Hännisen vierailu oli osa Kansanedustajat päiväkodeissa -teemaviikkoa, jota vietetään 21.8.-1.9.2017. Hänninen vierailee myös Ollinsaaren päiväkodissa sekä yhdessä oululaisessa ja yhdessä oulaistelaisessa päiväkodissa. Hän lupaa, ettei varhaiskasvatuksen ammattilaisten esittämät huolet jää unholaan, vaan niillä on vaikutusta, kun päätöksiä tehdään esimerkiksi varhaiskasvatuksen osalta.

Vihastenkarinkadun päiväkodissa vierailevat teemaviikkojen aikana myös Hanna Halmeenpää (vihr) ja Mirja Vehkaperä (kesk).