Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Siitä läh­de­tään, että op­pi­las­mää­riä ei vä­hen­ne­tä

Koulutuskeskus Brahen talousarvio tehdään pikamatkalla, sillä valtionosuudet tiedetään vasta syyskuussa.

Raahen koulutuskuntayhtymän johtaja Jaana Ritola pitää amisreformia tarpeellisena. Se yksinkertaistaa tutkintoviidakkoa ja selventää nimikkeitä.
Raahen koulutuskuntayhtymän johtaja Jaana Ritola pitää amisreformia tarpeellisena. Se yksinkertaistaa tutkintoviidakkoa ja selventää nimikkeitä.

Viime kesän shokkihoito, jossa ammatillisen koulutuksen valtionosuusleikkaukset kurittivat Koulutuskeskus Brahea liki 1,3 miljoonalla jatkuu edelleen.

Brahea ylläpitävän Raahen koulutuskuntayhtymän talous- ja hallintojohtaja Antti Lantto myöntää vyönkiristyksen jatkuvan, mutta toteaa pahimpien sopeuttamistoimien olevan jo takana. Kivuliaat yt-neuvottelut on käyty, mutta yhä edelleen tarkastellaan investointeja ja tuntimääriä.

Lanton mukaan koulutuskuntayhtymä kantaa myös jatkossa yhteiskunnallista vastuutaan nuorison kouluttajana. Koulutukseen on pyritty ottamaan kaikki halukkaat, vaikka valtionosuuteen oikeuttava oppilasmäärä olisikin ylittynyt.

Epävarmuustekijöitä Lanton mukaan aiheuttaa ensi vuoden budjetoinnissa se, että valtionosuuksilla ja myynneillä pyörivän toiminnan valtionosuudet tiedetään vasta syyskuussa.

Kuntayhtymäjohtajan Jaana Ritolan mukaan lähtökohta on, että oppilaitoksella on vähintään nykyinen paikkamäärä ja sen mukaisesti maksettava valtionosuus. Sama linja oli myös ministeriön lausuntopyyntöön ammatillisen koulutuksen järjestämisluvista, joissa määritellään muun muassa oppilasmäärä. Raahessa katsotaan, että lapsirikkaalta alueelta ei koulutuspaikkoja tule vähentää. Tällä hetkellä nuorisoasteella on noin 900 ja aikuiskoulutuksessa 300-500 oppilaspaikkaa.

Ritola pahoittelee, että tarpeellinen koulutusreformi sattui samaan saumaan valtionosuuksien leikkauksien kanssa. Opetuksen kehittäminen yhtä jalkaa rahoitusleikkauksen kanssa on haasteellista. Euroja laskiessa seinistä on säästetty ja luovuttu toimitiloista, myös ryhmiä on yhdistetty.

Koulutusuudistusta silmälläpitäen Raahessa hän katsoo tehdyn hyvää ennakoivaa työtä jo yhdistämällä nuorisoasteen ja aikuiskoulutuksen, jotka reformi on yhdistämässä lainsäädännöllisesti.

Myös Raahen ammatilliseen koulutukseen tulee jonkinasteista muutosta, kun reformi siivoaa tutkintoviidakkoa ja yli 350 ammatillista tutkintoa puristetaan 164 tutkinnoksi. Henkilökohtaisesti Ritola pitää yksinkertaistamista tarpeellisena. Tutkinnoissa on ollut päällekkäisyyksiä ja nimikkeet ovat aiheuttaneet myös epätietoisuutta.