Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

THL: Kolmas ro­ko­te­an­nos suojaa työ­ikäi­siä myös omik­ron­muun­nok­sel­ta, paras suoja Mo­der­nan ro­kot­teel­la

Ikääntyneillä kolmen annoksen suoja ei ole yhtä tehokas kaikkia virusvaritantteja vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan kolmas rokoteannos suojaa etenkin työikäisiä koronan omikronvariantilta. Tutkimuksessa arvioitiin kolmannen rokoteannoksen tuottamia immuunivasteita koronan eri muunnoksia vastaan.

Tutkimus tehtiin kahdellakymmenellä 27–63-vuotiaalla aikuisella sekä yhdeksällä 71–89-vuotiaalla hoivakodin asukkaalla. Tutkimuksessa oli mukana sekä Modernan Spikevax-rokote että Biontech Pfizerin Cominarty-rokote.

Vasta-ainemääriä tutkittiin 1–2 kuukautta kolmannen rokotteen jälkeen. Toisen ja kolmannen annoksen väli oli tutkittavilla ollut 6–9 kuukautta, siis pidempi kuin THL:n nykyiset suositukset rokotevälistä.

Ikääntyneillä vasta-aineiden määrä ei kaikilla tutkittavilla riittänyt neutraloimaan omikron- ja beetamuunnosta laboratoriokokeissa.

Modernan Spikevax-rokote näyttäisi tuottavan voimakkaimman immuunivasteen sekä nuoremmilla että vanhemmilla, joten THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek suosittelisi sitä erityisesti ikääntyneiden kolmanteen rokotukseen.

– Tehosterokotteen on todettu aiemmissa tutkimuksissa tuottavan 2–7-kertaisen vasta-ainevasteen verrattuna toisen annoksen tuottamaan vasteeseen. Vasteen voimakkuuteen vaikuttavat rokotettujen ikä, rokotevalmiste, annosväli sekä se, millä menetelmillä vasta-aineita on mitattu, kertoo tutkimuspäällikkö Merit Melin THL:n tiedotteessa.

Brittitutkimus: Omikron väistää kahta rokotetta

Aiemmin joulukuussa julkaistussa englantilaisessa tutkimuksessa havaittiin, että omikronvariantti pystyy väistämään vasta-aineisiin perustuvaa suojaa, sillä vain osa rokotteen vasta-aineista tunnistaa muuntuneen piikkiproteiinin rakenteita. Tutkittavista rokotteista mRNA-rokotteet tuottivat voimakkaimman vasta-ainevasteen.

– Aiemmissa tutkimuksissa on nähty, että kaksi rokoteannosta saaneilla vasta-aineiden määrä ei ole niin korkea, että se riittäisi tehokkaasti neutraloimaan omikronvarianttia, joskin pidennetyllä annosvälillä rokotetuilla tilanne voi olla hieman parempi, Melin sanoo.

THL:n mukaan kolmas rokoteannos nostaa vasta-aineiden määrää korkeammalle tasolle, mikä riittää neutraloimaan myös omikronmuunnosta.

– Nämä tulokset korostavat kolmannen rokotusannoksen tärkeyttä nyt, kun omikronvariantin leviämistä pyritään hidastamaan Suomessa myös rokotusten avulla, Nohynek kommentoi.