Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

THL muis­tut­taa: Kotona tehtävä vas­ta-ai­ne­tes­ti ei korvaa ter­vey­den­huol­los­sa teh­tä­vää ko­ro­na­tes­tiä

Myös Suomessa myytävinä olevat koronaviruksen kotitestit eivät korvaa terveydenhuollossa tehtäviä koronatestejä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Saatavilla olevat kotitestit ovat vasta-ainetestejä, joiden avulla voi alustavasti arvioida, onko aiemmin sairastanut koronavirustaudin. THL:n mukaan vasta-ainetesti ei kuitenkaan kerro luotettavasti, onko henkilöllä koronatartunta.

Kotona tehtävät vasta-ainetestit tehdään sormenpääverinäytteestä. Testit havaitsevat vasta-aineet, joita elimistö muodostaa koronavirusta vastaan, eivät siis suoraan itse virusta. Vasta-aineet nousevat veressä havaittavalle tasolle yhden kolmen viikon kuluessa tartunnasta.

Koronatartunnan alkuvaiheessa kotitesti voi antaa negatiivisen tuloksen, koska vasta-aineita ei ole vielä muodostunut riittävästi. Vasta-ainetesti ei myöskään kerro, onko virus varmasti poistunut elimistöstä taudin loppuvaiheessa.

Vasta-ainetestien lisäksi koronaviruksen kotitestaukseen on olemassa antigeenitestejä. Antigeenitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen ja tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää. Kotitestaukseen tarkoitettuja CE-merkittyjä antigeenitestejä ei ole Suomessa vielä markkinoilla, THL kertoo.

Oireisena aina ammattilaisen tekemään testiin

THL:n mukaan kotitesti ei korvaa milloinkaan terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Kotitestin tulosten perusteella ei siis tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

– Jos havaitsee yhdenkin koronavirustautiin sopivan oireen, pitää aina mennä ammattilaisen tekemään testiin ja muuten pysyä kotona, korostaa THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra tiedotteessa.

THL:n mukaan ammattilaisen tekemä PCR-testi on luotettavin menetelmä todeta koronavirustartunta. Jos kotitestin hankkimista kuitenkin harkitsee, kannattaa valita vaatimukset täyttävä CE-merkitty testi. Lisäksi on hyvä perehtyä siihen, miten testin tuloksia tulee tulkita.

Kotitestien vaatimuksista sekä tulosten tulkinnasta voi lukea lisää THL:n verkkosivuilta.