Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi + Lehti 4 kk vain 49 €, tilaa tästä!

THL: Nel­jän­sien ko­ro­na­ro­ko­tus­ten suo­si­tuk­sia laa­jen­ne­taan lop­pu­ke­säs­tä – ­syys­kuus­sa nel­jän­siä ro­kot­tei­ta suo­si­tel­laan kai­kil­le yli 60-vuo­tiail­le ja yli 12-vuo­tiail­le ris­ki­ryh­mä­läi­sil­le

Koronarokotusten suositukset laajenevat kesän loppupuolella. Arkistokuva.
Koronarokotusten suositukset laajenevat kesän loppupuolella. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aikoo laajentaa koronarokotusten suosituksia loppukesästä. THL:n mukaan nyt annetaan ennakkoarvio ja lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan kolmen rokotteen sarjan jälkeen tehosterokotuksia on ajatus antaa 15. elokuuta alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille ja syyskuun alusta alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä kaikille 12–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Neljänsiä rokotteita annetaan toistaiseksi samoilla valmisteilla, jotka ovat olleet Suomessa aiemmin käytössä. Variantteja vastaan räätälöityjä rokotteita voi THL:n mukaan olla saatavilla myöhemmin syksyllä.

THL kertoo antavansa ennakkotiedon, jotta kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen. Rokotussuositusta laajennetaan, koska koronaepidemian arvellaan kiihtyvän syksyllä.

– Vanhempien ikäryhmien sekä riskiryhmiin kuuluvien suoja vakavaa koronatautia vastaa alkaa hitaasti hiipua. Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tiedotteessa.

Nohynekin mukaan perusteet rokottaa kaikkia terveitä alle 60-vuotiaita neljännen kerran eivät täyty toistaiseksi. Nuoremmilla henkilöillä vakava koronatauti on harvinainen ja kolmen annoksen antama suoja on vielä Nohynekin mukaan erittäin hyvä vakavaa tautia vastaan.

THL suosittelee, että kaikki 18 vuotta täyttäneet ottaisivat iänmukaiset rokotukset, jos he ovat saaneet vähemmän kuin kolme rokotusta. 18–49-vuotiaista 46 prosenttia on ottanut kolmannen rokotteen.

Tällä hetkellä neljättä koronarokotetta suositellaan yli 80-vuotiaille, iäkkäille hoivakodeissa asuville, 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt sekä vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille.