Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Raahen Seutu tästä!

Tuu­li­voi­ma­la­työ­maat hil­je­ne­vät pariksi vuo­dek­si

Tuulivoimaa rakennettaneen seuraavan kerran vasta vuonna 2020. Alihankkijat jäävät siksi aikaa työttä eikä kiinteistöveroja kerry.

Tuulivoimarakentaminen menee umpeen pariksi vuodeksi. Uusiutuvan energian tuotantotukea aletaan kilpailuttaa nettihuutokaupassa aikaisintaan ensi vuoden lopulla.
Tuulivoimarakentaminen menee umpeen pariksi vuodeksi. Uusiutuvan energian tuotantotukea aletaan kilpailuttaa nettihuutokaupassa aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

Lainvoimaisten tuulivoimakaavojen toteutusta lykätään. Osa kaavoista muhii valitusprosesseissa. Pattijoelle Someronkankaalle 30 myllyä suunnitellut Innopower puhalsi pelin poikki alkuunsa, ja jopa purki vanhat myllynsä.

–Ainakaan rakentamista ei tulla aloittamaan vielä 2018 tai 2019, kertoo Maukarinkankaan tuulivoimapuistohanketta Pyhäjoella eteenpäin vieneen Winda Powerin toimitusjohtaja Kalle Sivill.

Tämä ei vähennä hänen uskoaan tuulivoimaan.

–Tuulivoimaa tullaan rakentamaan Suomeen runsaasti lisää. Se on tuotetun sähkön osalta jo nyt edullisinta verrattuna mihin tahansa uuteen energiantuotantoinvestointiin.

Toimitusjohtaja Toni Sulameri Suomen Hyötytuulesta kertoo, ettei Hummastinvaaran Yhteisenkankaan rakentaminen ole ensi vuonna ajankohtaista. Sama viesti tulee Pyhäjoen Puskakorven Tuulivoima Oy:n tuotantojohtaja Raimo Kiviojalta Smart Windpowerista sekä Infinergiesiltä, jolla on yhden voimalan hanke Vihannissa.

–Hanke ei toteudu ilman uusiutuvan energian tukea. Hankkeen rakennusluvasta valitettiin hallinto-oikeuteen ja valitukset ovat viivästyttäneet hankkeen toteuttamista, kertoo Infinenergiesin projektisuunnittelija Sisko Kotzschmar.

Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen arvioi, ettei ensi vuonna aloiteta yhdenkään tuulipuiston rakentamista.

–Sähkön hinta on Suomessa niin alhainen, ettei tuulivoimaa pysty vielä rakentamaan ilman taloudellista tukea.

Ala odottelee nyt hallituksen kaavailemaa uutta teknologianeutraalia tuotantotukea. Sitä saavat ne hankkeet, jotka voivat selvitä pienimmällä tuella.

–Mikäli tuulivoimahankkeet menestyvät kilpailutuksessa, voi niiden rakentaminen alkaa aikaisintaan 2019, tai jopa vasta 2020, sanoo Mikkonen.

Ensimmäinen tuotantotuen kilpailutus voi ajoittua aikaisintaan loppusyksyyn 2018. Samasta tuesta tuulivoiman kanssa kilpailevat biomassapolttolaitokset, biokaasu, aurinkosähkö ja aaltovoima.

–Kun tukipolitiikkaan tulee tauko, se on tosi huono uutinen alihankkijaketjulle, rakentajille ja kuljetusfirmoille. Eniten olen huolissani niistä tuulivoimayhtiöistä, jotka eivät ole rakentaneet tuulivoimaa ja joille on kertynyt kuluja tuulivoimapuistoista, sanoo Mikkonen.

Kun myllyjä ei rakenneta, ei niistä saada kiinteistöverojakaan. Siikajoen kunnanjohtaja Mauno Ranto myöntää, että Isonevan tuulivoimapuiston toteutumatta jääminen pienentää kunnan tuloja kutakuinkin 700 000 euroa.

–Ei se meidän talousarvioon vaikuta. Isonnevan rakentamista ei ole ennakoitu meidän talousarviossa mitenkään. Kiinteistöverotulo on laskettu realistisesti, hän muistuttaa.

Yksi tuulivoimala tuottaa kunnalle 30 000–35000 euroa kiinteistöverotuloja ensi vuonna. Niinpä Vartinoja II:n kaatuminen valituksiin ja arosuohaukan läsnäoloon supisti Siikajoen kunnan vuotuista kiinteistöverotuloa kuuden tuulivoimalan osalta noin 180 000–210 000 euroa.

Mitä?

Suomessa on Tuulivoimayhdistyksen hankeseurannan mukaan 250 tuulivoimapuistoprojektia. Niiden yhteenlaskettu teho on yli 11 000 megawattia. Kaikkien niiden kaavoitus ja luvitus ei ole vielä kunnossa.

Hallituksen eduskunnalle antaman lakiesityksen mukaan vuosina 2018−2020 tullaan kilpailuttamaan 2 terawattituntia uusiutuvaa sähköntuotantoa.

Tarjouskilpailun perusteella parhaat hankkeet pääsisivät sähkön tuotantotuen piiriin. Tarjouskilpailuun voisi osallistua valmiiksi toteutettavissa olevilla tuulivoimala-, biokaasuvoimala-, puupolttoainevoimala-, aurinkovoimala- tai aaltovoimalainvestointihankkeilla.

Tukea haettaisiin nettikaavakkeella, jossa kysytään muun muassa, paljonko tukea yhtiö tarvitsee tuottaakseen 30 euron megawattihintaista sähköä.