Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Työ­mat­ka­ku­lu­vä­hen­nys­ten korotus astuu voimaan huo­men­na – ko­ro­tuk­ses­ta hyötyy liki 600 000 suo­ma­lais­ta

Lähes 600 000 suomalaista hyötyy parantuneista kodin ja työpaikan välisistä matkakuluvähennyksistä – edut saa käyttöön heinäkuun 1. päivästä alkaen.
Lähes 600 000 suomalaista hyötyy parantuneista kodin ja työpaikan välisistä matkakuluvähennyksistä – edut saa käyttöön heinäkuun 1. päivästä alkaen.
Kuva: Vesa Joensuu

Keväällä päätetyt tilapäiset korotukset matkakuluvähennyksen enimmäismäärään ja oman auton käytöstä maksettavaan vähennykseen hyödyttävät niihin oikeutettuja keskimäärin 240 eurolla.

Lähes 600 000 henkilön matkakulut kodin ja työpaikan välillä ovat niin korkeat, että he hyötyvät keväällä päätetyistä tilapäisistä korotuksista matkakuluvähennykseen tai oman auton käytöstä saatavaan kilometrikorvaukseen.

Parantuneet veroedut saa käyttöön heinäkuun alusta, kun tekee uuden verokortin. Helpoimmin uuden verokortin tekeminen onnistuu OmaVerossa.

Kun matkakulut tai kilometrikohtaiset vähennykset ilmoittaa verokorttihakemuksessa, aikaisempaa suurempi verovähennys voi pienentää loppuvuoden veroprosenttia.

– Verokorttihakemuksessa kannattaa ilmoittaa arvio koko vuoden matkakuluista kodin ja työpaikan välisillä matkoilla, mutta vain, jos kulut ylittävät 750 euron omavastuun. Riippuu henkilön tuloista ja vähennyksen suuruudesta, pieneneekö veroprosentti, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Verokortin päivittämisen yhteydessä kannattaa lisäksi tarkistaa, pitääkö tälle vuodelle arvioitu tuloraja paikkansa ja tarvittaessa päivittää arviota tänä vuonna saatavista tuloista.

Tämän vuoden kodin ja työpaikan väliset matkakulut pitää ilmoittaa verotuksessa viimeistään keväällä 2023, kun täydentää omaa esitäytettyä veroilmoitusta.

FAKTA

Vähennys

Eduskunta päätti keväällä nostaa kodin ja työpaikan välisten matkakulujen enimmäismäärää tilapäisesti 7 000 eurosta 8 400 euroon.

Matkakulujen omavastuu säilyy ennallaan 750 eurossa.

Jos vähennyksen saa oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,30 euroa kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 0,24 euroa kilometriltä.