Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Raahen Seutu tästä!

Uk­rai­nan hätä saa ihmiset liik­keel­le – RaaVan toi­mi­pai­kal­le Au­ra­tiel­le tulee ta­va­ra­lah­joi­tuk­sia jat­ku­va­na virtana

Anni Pirkola toi keskiviikkona Pyhäjoelta vuorokaudessa kerätyn pakettiautollisen lahjoitustavaraa Auratielle.
Anni Pirkola toi keskiviikkona Pyhäjoelta vuorokaudessa kerätyn pakettiautollisen lahjoitustavaraa Auratielle.
Kuva: Vesa Joensuu

Ukrainan tilanne on saanut ihmiset todella liikkeelle lahjoittamaan tarpeellista tavaraa niitä tarvitseville. Kun Raahen Vapaaehtoiset ry:n toimipaikan ovet Pattijoen Auratiellä keskiviikkona avattiin puolikymmeneltä, alkoi sisälle tulla ihmisiä kassit ja pussit täynnä lahjoitustavaraa.

Auratiellä lahjoituksia vastaanottava Krista Peltonen kertoo, että tavaraa on tullut maanantaista lähtien melkein ovista ja ikkunoista.

– Yhteisöllisyyttä löytyy ihmisistä tietyissä tilanteissa, Peltonen luonnehtii.

– Ihanaa, kun ihmiset lähtevät tällaiseen mukaan, vahvistaa Päivi Törmänen, joka on yksi keräyksen alkuunpanijoista.

Yksi keräyksen alkuunpanistoista on raahelainen Päivi Törmänen, joka tutkii Auratiellä lahjoituksena tulleen lääkkeitä sisältävän pussin sisältöä.
Yksi keräyksen alkuunpanistoista on raahelainen Päivi Törmänen, joka tutkii Auratiellä lahjoituksena tulleen lääkkeitä sisältävän pussin sisältöä.
Kuva: Vesa Joensuu

Ensimmäisenä paikalle saapui Hilkka Tasanto, joka lahjoitti Ukrainan keräykseen muun muassa villasukkia, lapasia, pipoja, huopaa, fleece- ja villapuseroita.

– Ukrainan hätä sai liikkeelle. Ei tarvinnut miettiä, kun näin asiasta ilmoituksen. Ilman muuta ryhdyin keräämään tavaraa, Tasanto sanoo.

Auttamisenhalu sai liikkeelle myös Seppo ja Pirjo Korkiakosken. Samalla asialla olivat Mirja-Leena ja Ismo Säily.

– Liikkeelle meidät sai tieto tästä keräyksestä. Pitää auttaa silloin, kun on tarvetta, Säilyt muistuttavat.

Merja ja Esko Kurvinen huomasivat tiedon Auratien keräyspaikasta keskiviikon Raahen Seudusta. He toivat pipoja, sukkia ja toppavaatetta.

– Heti ryhdyimme keräämään, kun Ukrainassa on hirvittävän kylmä, Merja Kurvinen perustelee.

Keskiviikkona Anni Pirkola Pyhäjoelta toi pakettiautollisen tavaraa Auratielle. Se on kerätty vuorokauden aikana.

– Enemmänkin olisi tullut tavaraa, jos olisi ehtinyt kerätä. Ei tarvinnut paljon pyytää, vaan Facebook-sivulle vain pieni vinkki ja auto on täynnä, Pirkola myhäilee.

Facebook-ryhmän keskustelussa mietittiin, pystyisikö Pohjois-Pohjanmaalle saamaan aikaiseksi keräystä. Silloin perustettiin Oulun avustuspiste ja toiminta Raahessakin lähti vauhdilla käyntiin.

Yksi aloitteentekijä on raahelainen Päivi Törmänen, joka osaltaan organisoi keräystä yhteistyössä RaaVan kanssa. Keskiviikkona Törmänen toimitti apteekkitavaraa Ouluun, josta ne lähtevät eteenpäin.

Tilanne elää kuitenkin päivittäin. RaaVan puheenjohtaja Sari Niemelä kertoo, että lahjoitustavaroille on saatu lisää varastotilaa Mainingista sekä samasta rakennuksesta Auratieltä.

Koska RaaVa on kotimaisen avustustyön maakuntakoordinaattorina, tämä verkosto otettiin nyt käyttöön.

– Teemme yhteistyötä Hämeen Mokian kanssa, joka vie sairaalatarvikkeita ympäri maailmaa.

Niemelän mukaan nyt tärkeimpiä kerättäviä lahjoitustavaroita ovat apteekkitavara, terveyssiteet, naisten hygieniatuotteet sekä shampoot, hoitoaineet ja ensiapulaukut.

Sunnuntaina lähtee kaksi pakettiautoa ja kaksi peräkärryä tavaraa Etelä-Suomeen.

– Nyt viedään etupäässä hygieniatuotteita sekä vaatteita, jos kyytiin mahtuu, koska Ukrainan rajalla on enemmän kuin tarpeeksi vaatteita, Niemelä.

Nyt odotellaan tietoa, mihin maahan Ukrainasta tulevat ihmiset menevät. Sinne viedään sitten vaatteita.

Raahen Vapaaehtoiset kerää tavaralähetystä Ukrainaan. Tavarat voi toimittaa Auratielle RaaVan tiloihin torstaina ja perjantaina kello 10 sja lauantaina kello 12 alkaen sekä ensi viikolla maanantaista keskiviikkoon kello 10 alkaen.

Sunnuntaina lähtee ensimmäinen erä eteenpäin.

Luettelo tarvittavista tavaroista nähtävissä RaaVan Facebook-sivulla.

Keräyskärryt seuraavissa liikkeissä: Halpa-Halli Raahe, Citymarket Raahe, Prisma Raahe, Kreivintori Raahe, Pattijoen S-market ja Pyhäjoen S-market. Keräyskärryissä on lista kerättävistä tavaroista, jotka toimitetaan eteenpäin RaaVan kautta.