Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vaa­li­ko­nees­ta näet kan­san­edus­ta­juut­ta ta­voit­te­le­vien teemat ja arvot

Vaalikone auttaa sinua löytämään ehdokkaan kevään eduskuntavaaaleissa.
Vaalikone auttaa sinua löytämään ehdokkaan kevään eduskuntavaaaleissa.

Tiistaina aukaistiin Raahen Seudun vaalikone. Koneesta löytyvät ehdokkaiden vastaukset Oulun vaalipiirin polttaviin kysymyksiin.

Vaalikone auttaa sinua löytämään ehdokkaan kevään eduskuntavaaleissa. Koneesta löytyy jo valtaosa Oulun vaalipiirin ehdokkaista. Pääset halutessasi katsomaan myös muiden vaalipiirien ehdokkaiden vastaukset.

Raahen seudulta olevista ehdokkaista koneeseen ovat vastanneet kaikki Vapauden liiton sitoutumatonta pyhäjokista Valtteri Ilolaa lukuun ottamatta.  Vastanneet ehdokkaat ovat Hanna-Leena Mattila (kesk), Jorma Perander (kd), Sari Nurro (kok), Seppo Sorvari (vihr), Anu Mattila (ps), Eetu Saarenpää (ps), Marko Salmela (sd), Pasi Heikkinen (sd) ja Katja Hänninen (vas).

Koneessa on 20 kysymystä taloudesta, turvallisuudesta, palveluista, energiasta ja ilmastosta sekä arvoista. Kysymyksissä pääsee kertomaan mielipiteensä muun muassa siitä, tulisiko Suomen voida sulkea halutessaan koko rajansa, vaikka se rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia.

Lisäksi on kymmenen vaalipiirikohtaista kysymystä. Oulun vaalipiirin ehdokkaat ovat kertoneet kantansa muun muassa susireviireihin, turpeen verotukseen ja tuulivoiman rakentamiseen.

Vaalikone on tehty yhteistyössä Alma Median kanssa. Kalevan toimitus on laatinut Oulun vaalipiirin kysymykset.

Oulun vaalipiiriä koskevissa kysymyksissä mielipiteensä pääsee kertomaan muun muassa siitä, onko Oululla liian suuri painoarvo vaalipiirin asioista, pitäisikö harvaan asuttuun Pohjois-Suomeen perustaa Naton tukikohta tai pitäisikö kaivoslainsäädäntöä kehittää siten, että paikallinen päätösvalta kaivoksien perustamisessa lisääntyy ja malminetsintää ja kaivosvarauksia koskeva säädäntö tiukentuu.

Voit myös katsoa, haluavatko ehdokkaat parantaa Pohjois-Suomen raide- ja maantieyhteyksiä pikaisesti etenkin Ruotsiin ja Norjaan huoltovarmuuden takia.

Eduskuntavaalit pidetään 2. huhtikuuta. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 22.–28. maaliskuuta.

Oikaisu: Korjattu tekstiin, että Valtteri Ilola ei ole vastannut vaalikoneeseen 23.2. klo 11.30 mennessä.