Tilaajille

Va­loi­saa ja ilmavaa opis­ke­lu­ti­laa – Sa­lois­ten uuden kou­lu­kes­kuk­sen luo­vu­tus on huo­men­na

Opiskelutilat taipuvat monenlaiseen käyttöön. Koronatilanteen vuoksi opetus aloitetaan kotiluokissa. Saloisten koulukeskuksen sisätilojen yleisilme on vaalea. Suurista ikkunoista tulee paljon luonnonvaloa. Viime vuoden huhtikuussa uuden koulukeskuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Julius Kekoni kuvasi Raahen Seudussa koulukeskusta pohjalaiseksi ladoksi tai kenkälaatikoksi, jolla on todella iso hattu päässä. Saloisten uusi koulukeskus Saloisten uusi koulukeskus Saloisten uusi koulukeskus Saloisten uusi koulukeskus Saloisten uusi koulukeskus
Opiskelutilat taipuvat monenlaiseen käyttöön. Koronatilanteen vuoksi opetus aloitetaan kotiluokissa.
Opiskelutilat taipuvat monenlaiseen käyttöön. Koronatilanteen vuoksi opetus aloitetaan kotiluokissa.
Kuva: VESA JOENSUU

Saloisten koulun henkilökunta pääsi aloittamaan tutustumisen uuteen Saloisten koulukeskukseen ilman valoja ja sähköä.

Sähköt rakennuksessa totta kai jo ovat, mutta yhtä aikaa keskiviikkoisen tutustumiskierroksen aikaan testataan puolen tunnin aikana muun muassa sitä, toimivatko poistumisvalot ja lähtevätkö laitteet sähkökatkoksen jälkeen oikein käyntiin.

Ikkunoista tulee niin paljon luonnonvaloa, että täydessä pimeydessä kierrosta ei tarvitse tehdä.

Rehtori Pertti Bäckman sanoo kaiken olevan hyvällä mallilla. Kalustus on pääosin tehty. Alakerrasta puuttuu vielä muutama pöytä ja toisen kerroksen keskusaulan kalusteiden sijoittelua pitää miettiä uusiksi sen jälkeen, kun toiminta koulussa on kunnolla alkanut.

Rakennuksen luovutus on huomenna tiistaina, ja oppilaat aloittavat opiskelun uusissa tiloissa 8. syyskuuta.

Kierroksella kaikki käyttävät maskeja. Maskit päällä henkilökunta oli myös silloin, kun vanhassa koulurakennuksessa pakattiin viimeistä päivää. Joillakin oli vielä suojalasitkin.

– Ei tämä pysy kunnolla koskaan, joku sanoo ja asettelee maskia paremmin.

Porukka jakautuu kahtia. Puolet aloittaa yläkerrasta Bäckmanin johdolla ja puolet alakerrasta apulaisjohtaja Ari Hurmeen opastuksella. Tätä aiemmin henkilökunta on päässyt tutustumaan uuteen työpaikkaansa vain kuvia ja rakennuspiirustuksia katsomalla.

Alla oleva video on kuvattu viime vuonna lokakuun 28:ntenä päivänä. Alempi video on kuvattu 28. elokuuta 2020.

Juttu jatkuu videoiden jälkeen.
Video: Vesa Joensuu

Alakerran keskusaulassa on kaikkien yhteinen kokoontumistila ja ruokala. Myös päiväkotilasten tilat sijaitsevat alakerrassa, josta heillä on suora yhteys pihalle.

Alakerrassa ovat muun muassa tekstiilitöiden, teknisen työn, kuvataiteen ja musiikin opetustilat. Toisessa kerroksessa ovat puolestaan perinteisempien reaaliaineiden opetustilat.

– Kun tulemme tänne, joudumme valitettavasti laittamaan kotiluokat, Bäckman sanoo ja toteaa, että luokkajakoa joutuu miettimään tosissaan.

Tarkoitus oli, että oppilaat pääsevät opiskelemaan erilaisissa tiloissa, mutta koronaepidemian vuoksi se ei ole nyt mahdollista.

Bäckman kehuu, että valaistus on hyvä. Kun kierrosta on kulunut puolisen tuntia ledivalaistus räpsähtää päälle ja toden totta: tiloissa on hyvin kirkasta.

Toisen kerroksen keskusaulaan valoa tulee ylhäällä olevista ikkunoista. Valoa on mukavasti, vaikka ulkonakin on harmaa ja sateinen päivä.

Koulukeskuksessa otetaan hyötyä auringosta myös muilla tavoilla: koulukeskuksen katolla on aurinkopaneeleita, jotka tuottavat rakennukselle käyttösähköä.

Pimeitä aikoja varten katonrajaan on asetettu valonheittimet, joista valo tulee luonnonvalomaisesti keskusaulaan.

Toisen kerroksen opetustiloissa huomiota herättävät lattiaan asti ulottuvat ikkunat. Bäckman sanoo, että tiloista haluttiin tehdä avaria ja sellaisia, joissa oppilaiden on hyvä olla ja hengittää.

Saloisten koulukeskuksessa on tilat yläkoulun noin 300 oppilaalle ja noin sadalle päiväkotilapselle.

Koulukeskuksen kokonaisala on 4 260 neliömetriä ja kerrosala 3 975 neliömetriä.

Koulukeskuksen kokonaisvastuu-urakoitsija on Siklatilat Oy Limingasta. Pääsuunnittelija on Lundén Architecture Company Helsingistä.

Kouluhankkeen kustannukset ovat 8 930 000 euroa, josta irtaimiston ja liittymien osuus on 838 000 euroa.