Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vas­tuun­kan­ta­jat jäävät ilman huo­mio­ta

Omaishoitajat ovat suomalaisen hoivajärjestelmän tukiranka. Heidän uupumisensa olisi katastrofi hoivapalveluille.

Vanhustenhoidossa huomio on viime aikoina kiinnittynyt pääasiassa hoitajamitoituksen täyttymiseen. Jo lain hyväksymisen aikoihin kuultiin ensimmäiset epäilyt siitä, että mitoitus ei ratkaise vanhusten laitoshoidon ongelmia. Kiristyvä mitoitus on vasta alkuvaiheissaan, mutta jo nyt on myönnetty, että henkilöstöpulan takia jätetään jopa asukaspaikkoja tyhjiksi, jotta pystytään täyttämään hoitajamitoitus. Se ei ainakaan ole hoivapaikkaa jonottavan vanhuksen etu.

Yksi keino ratkaista mitoituksen ongelmat on siirtää painopistettä kotihoitoon, joka sekin kärsii henkilöstövajeesta. Kaiken tämän mittaamisen keskellä ovat omaishoitajat unohtuneet. Omaishoitajien ja läheisten panos on merkittävä osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. He muodostavat koko suomalaisen vanhustenhoivan tukirangan. Sen pettäminen tietäsi katastrofia Suomen vanhustenhoitojärjestelmälle.

Peräti miljoona suomalaista hoitaa ja auttaa omaistaan säännöllisesti. Pääasiallista auttamisvastuuta läheisestään kantaa noin 350 000 suomalaista. Moni heistä on itsekin iäkäs. Noin 400 euron suuruiseen omaishoidon tukeen on oikeutettu alle 50 000 omaishoitajaa.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.