Yrit­tä­jyys ei ole Tar­jal­le risti – To­ri­gril­lil­tä ruokaa ja hymyjä

Tarja Niittykosken yrittäjätaival on jatkunut jo yli 40 vuotta. Valoisa asenne ja hyvä kunto pitävät virkeänä niin henkilökunnan kuin asiakkaatkin.

Makkarapannu on suosituin ruoka, jota Tarja Niittykosken Torigrilliltä haetaan. Ruokalista on monipuolistunut makkaroista fitnes-aterioihin. Tarja Niittykoski sanoo, että jokaisella ihmisellä pitäisi olla vähintään yksi ihminen, jolle voi puhua ja purkaa kaikki. Hän jakaa hyvää tuultaan asiakkailleen.
Makkarapannu on suosituin ruoka, jota Tarja Niittykosken Torigrilliltä haetaan. Ruokalista on monipuolistunut makkaroista fitnes-aterioihin.
Makkarapannu on suosituin ruoka, jota Tarja Niittykosken Torigrilliltä haetaan. Ruokalista on monipuolistunut makkaroista fitnes-aterioihin.

Tarja Niittykoski palkittiin viime viikonvaihteen yrittäjäjuhlilla yli 40 vuotta jatkuneensa yrittäjyydestä timanttiristillä. Huomionosoitus oli Niittykosken mukaan kiitos uskollisille asiakkaille ja työntekijöille.

Niittykoski kertoo, että hänen yrittäjän taipaleensa alkoi Liisa Pasasen suojissa 1975. Vuotta myöhemmin hän aloitti itsenäisenä yrittäjänä.

Grillikioski oli tuolloin nykyisen Paradisen vieressä.

–Minulla ei ollut edes omaa puhelinta, eikä ajokorttia. Polkupyörällä kuljin puhelinkioskille tekemään tilauksia, hän nauraa.

Puhelinosakkeen saaminen kesti tuolloin jopa 3 kuukautta.

Vuosikymmenten saatossa hänellä on ollut työkavereita kymmenittäin. Monet tulevat ja jäävät eläkeikään asti. Pitkäaikaisin työntekijä oli Raija Lunki, joka ehti olla 40 vuotta. Kristiina Jussilakin on ollut nyt jo 30 vuotta Torigrillin leivissä.

–Olen työllistänyt itseni lisäksi joka vuosi 3–8 henkilöä, hän sanoo.

Hän kertoo, että alussa kioskilta myytiin käristemakkaroita, nakkeja ja höyrymakkaroita.

–Juomina oli kolmenlaista limsaa, kemiläisen punaista, kevään vihreää ja kesän keltaista.

Nykyisin ruokalista on laajentunut kokonaisin aterioihin, jopa fitnes-aterioihin, saakka. Asiakkaita tulee läheltä ja kaukaa.

Torigrilliltä on saanut vuosien saatossa paitsi hyvää ruokaa, myös hyvän mielen. Tarja Niittykosken käyntikortti on aina ollut iloinen ja valoisa asenne. Hän pohtii, että valittamalla ja marmattamalla harvoin saa mitään mukavaa aikaa. Oma asenne ratkaisee.

Työmaalla hän jaksaa naurattaa myös asiakkaitaan ja onpa hän käynyt laulamassa bussissa ja pyörittämässä lannevannetta asiakkaiden iloksi. Murheet hän papattaa yksikseen ääneen muidenkin kuulleen menemään.

Kyykkyhaasteessa hän on ollut mukana vuosittain. Hän kertoo kyykyttävänsä sananmukaisesti myös henkilökuntaansa. Taukojumpat kuuluvat nimittäin joka työpäivä ohjelmaan.

Kilpailu ruokamarkkinoilla on kuitenkin kovempaa, kun myös ruokakaupat ovat ryhtyneet myymään valmisruokia.

Niittykoski sanoo, että hänestä on hienoa kuulua yrittäjien joukkoon satavuotiaassa Suomessa, vaikka vaikeuksiakin on matkan varrella ollut. On ollut varkauksia ja uhkailuja ja hammastenkiristelyjä, mutta päällimmäisenä ovat kuitenkin ihanat ja ystävälliset asiakkaat. Nykyisellä paikallaan Torigrilli on toiminut vuodesta 2002.

Fakta

Raahessa vietettiin viime viikonloppuna maakunnallista yrittäjägaalaa.

Maakunnallisen yrittäjäjuhlan yhteydessä pidetyssä pienemmässä tilaisuudessa jaettiin yrittäjäpalkintojen lisäksi tunnustuksia Raahessa pitkään toimineille yrittäjille.

40-vuotisesta yrittäjyydestä palkittiin Torigrillin Tarja Niittykoski timanttisella yrittäjäristillä.

Hiusmeren Päivi Takkunen, Raahen SHT Oy:n Juha Hämeenkorpi ja Insinööritoimisto S Vedenoja Oy:n Simo Vedenoja palkittiin kultaisilla yrittäjäristillä 20-vuotisesta toiminnasta yrittäjänä.

Jäljen Jättiläisen Jaakko Mylly palkittiin hopeisella yrittäjäristillä 10-vuotisesta toiminnasta yrittäjänä.

Salona Assistancen Sanna Salo pronssisella 5-vuotisesta toiminnasta yrittäjänä.