Ää­nes­tä: Pi­täi­si­kö kas­vo­mas­kia käyttää aina jul­ki­sil­la pai­koil­la liik­kues­sa?


THL suosittaa kasvomaskien käyttämistä etenkin joukkoliikenteessä, väentungoksissa ja matkalla koronatestiin.
THL suosittaa kasvomaskien käyttämistä etenkin joukkoliikenteessä, väentungoksissa ja matkalla koronatestiin.
Kuva: Mikko Määttä

Koronavirustilanne on tällä hetkellä Raahessa rauhallinen, mutta valtakunnallisesti pari viime viikkoa ovat ennakoineet taudin toisen aallon käynnistymistä.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Raahen alueella kasvomaskit ovat vielä harvinainen poikkeus. Pitäisikö niiden käytöstä antaa suositusta vahvempi määräys?

FAKTA

Kasvomaskit

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

THL suosittelee

Maskia tulisi käyttää tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lähde: thl.fi