Attendo os­ta­mas­sa Vi­han­nin Ukon­mäen: purkaa sen ra­ken­net­tuaan ensin uuden pal­ve­lu­ta­lon

Yksi ovi avautuu, toinen sulkeutuu. Attendon odotetaan tekevän ukonmäkisille uudet tilat Vihantiin. Kuva otettu Ukonmäen palvelukeskuksen käyttöönottojuhlasta vuonna 2008.
Yksi ovi avautuu, toinen sulkeutuu. Attendon odotetaan tekevän ukonmäkisille uudet tilat Vihantiin. Kuva otettu Ukonmäen palvelukeskuksen käyttöönottojuhlasta vuonna 2008.

Ukonmäen vanhainkoti Vihannissa ollaan myymässä Attendolle 1,8 miljoonalla eurolla. Raahen kaupunki on myymässä kiinteistöä sillä ehdolla, että yhtiö purkaa rakennuksen 3 vuoden aikana.

Hyvinvointikuntayhtymän toiminnanjohtaja Hannu Kallunki korostaa, että nykyisen vanhainkotirakennuksen saa purkaa vasta, kun Attendo on rakentanut Vihantiin uudet tilat vanhusten palveluasumista varten. Evakkoon kotikylän kupeesta ei pitäisi joutua.

Erikoiselta vaikuttavan kauppajärjestelyn taustalla on sote- ja maakuntauudistus, joka vaatii ajanmukaisia tiloja vanhustenhoitoon.

–Ukonkantin tilat eivät vastaa tulevaa tarvetta, kun toimijaksi tulee maakunta. Lähtökohtana on, että jokaisella asiakkaalla on oma huone ja pesutilat, Kallunki kertoo.

Vastaavanlaisia kauppoja on tekeillä muuallakin. Kallungin mukaan Siikajoella saatetaan joutua samaan tilanteeseen.

–Yksityiset yritykset hakevat nyt markkinoita ja mahdollisuuksia toimia.

Hyvää on se, että ikäihmisille voidaan tarjota mahdollisuus asua Vihannissa.

Suurimman muutoksen kokee Ukonmäen noin 20 hengen henkilöstö, sillä sen työsuhde hyvinvointikuntayhtymään katkeaa. Edessä on siirtyminen toisen palvelukseen.

Maakuntavetoisissa sote-palveluissa palveluasuminen siirtyy siis entistä enemmän yksityisille markkinoille. Kallungin mukaan sen enempää Raahen kaupunki kuin hyvinvointikuntayhtymä ei silti sitoudu käyttämään juuri Attendon palveluja. Ratkaisun palvelun käytöstä tekee asiakas, joka saa hyvinvointikuntayhtymältä palvelusetelin. Hän voi valita, mistä hoivapalvelun ostaa.

Ukonmäen 40 vanhusta joutuu maksamaan itse vuokransa ja ateriansa, kuten tähänkin asti. Vuokrat nousevat.

–Se on selvää, kun tehdään uudet ajanmukaiset tilat ja siirrytään yhden hengen huoneisiin.

Vanhus voi saada asumistukea asumiskustannuksiin. Kela on määritellyt katon asumistuen piiriin kuuluvista vuokrista. Myöhemmin maakunta määrittelee palvelun hinnan ja asiakasmaksut, eikä niitä voi vapaasti hinnoitella.

Kaupunginhallitus käsittelee Attendoa maanantaina.