Da­tan­käy­tös­tä lähes puolet mat­ka­vies­tin­ver­kos­sa – suo­ma­lais­ten da­tan­käyt­tö näyttää varsin mo­bii­li­pai­not­tei­sel­ta

Suomalaisten datankäyttö jakautuu melko tasaisesti matkviestinverkon ja kiinteän verkon liittymien välillä.
Suomalaisten datankäyttö jakautuu melko tasaisesti matkviestinverkon ja kiinteän verkon liittymien välillä.
Kuva: Vesa Joensuu

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin teleyrityksiltä keräämien tietojen mukaan suomalaisten datankäyttö jakautuu melko tasaisesti matkaviestinverkon ja kiinteän verkon liittymien välillä.

– Vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla arviolta 47 prosenttia datankäytöstä tapahtui mobiililiittymien ja 53 prosenttia kiinteän verkon liittymien kautta. Luvut perustuvat arvioon, koska kiinteän verkon tiedonsiirron mittaus ei ole suoraviivaista, erityisasiantuntija Elina Pallas kertoo.

Liittymäkohtaisissa tiedonsiirtomäärissä on myös merkittävää vaihtelua käyttäjien tarpeiden mukaan. Kokonaisuudessaan alkuvuonna 2021 suomalaista kohden dataa käytettiin yli 115 gigatavua kuukaudessa.

Kansainvälisesti vertailtuna suomalaisten datankäyttö näyttää varsin mobiilipainotteiselta. Esimerkiksi Tanskassa mobiiliverkon osuus tiedonsiirrosta oli vuoden 2020 jälkipuoliskolla noin 12 prosenttia, Saksassa ja Isossa-Britanniassa jäätiin 5 prosentin tuntumaan.

Suomessa mobiililiittymien datan käyttöä ei tyypillisesti ole rajoitettu toisin kuin yleisesti muissa maissa, ja monessa suomalaiskodissa on käytössä vain mobiiliyhteys. Matkaviestinverkot ovat maassamme myös kattavasti saatavilla.

Ideaaliolosuhteissa vähintään 100 megan latausnopeuteen yltävä 5G-verkko oli kesäkuun lopussa saatavilla jo 76 prosenttiin suomalaisista kotitalouksista, kun puoli vuotta aiemmin verkko ylsi 67 prosenttiin kotitalouksista. Maapinta-alasta verkko kattoi nyt 5 prosenttia.

4G-verkon tilanne ei ole muuttunut merkittävästi aiemmasta, vähintään 100 megainen 4G-verkko kattoi 93 prosenttia kotitalouksista ja 18 prosenttia maapinta-alasta.

Nopean 5G-verkon rakentumisen odotetaan vaikuttavan myös tiedonsiirtomääriin. Kuluttajakäyttö kasvaa jatkossakin sekä kiinteissä että mobiileissa liittymissä. Merkittävintä kasvua odotetaan kuitenkin yrityspalveluista ja infran digitalisoitumisesta, esimerkiksi koneiden välillä tapahtuvasta machine-to-machine-tiedonsiirrosta ja liikenteen uusista digitaalisista innovaatioista sekä automatisaatiosta.