Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Edes­vas­tuu­ton­ta: Lasiset kaapin ovet sy­sät­tiin luon­toon vaikka kier­rät­tää­kin olisi voinut

Hummastinvaaran metsään on hylätty lasisia kaapin ovia. Ohikulkija siirsi ne puun juureen pystyyn, jotta eläimet eivät rikkoisi niissä jalkojaan. Tavarat olisi voinut monella tavalla kierrättää tai viedä jäteasemalle.

Nämä kaapiston lasiovet ja laatikot on jätetty edesvastuuttomasti Hummastinvaaran ravinradan läheiseen metsään. Niille olisi voinut keksiä uusiokäyttöäkin. Roskalava Raahe toimii Facebookissa. Siellä turhaksi käynyt tavara löytää nopeasti hakijan.
Nämä kaapiston lasiovet ja laatikot on jätetty edesvastuuttomasti Hummastinvaaran ravinradan läheiseen metsään. Niille olisi voinut keksiä uusiokäyttöäkin.
Nämä kaapiston lasiovet ja laatikot on jätetty edesvastuuttomasti Hummastinvaaran ravinradan läheiseen metsään. Niille olisi voinut keksiä uusiokäyttöäkin.

Ehjiltä vaikuttavat ovet ja laatikot ovat täysin väärässä paikassa lojuessaan ulkosalla Hummastinvaaran raviradan läheisyydessä.

Raahen kaupungin vs. ympäristösihteeri Riikka Nevalainen kertoo, että oikea osoite olisi Raahen jäteasemalla, joka sijaitsee Kiiluntiellä.

Soitto jäteaseman hoitajalle Arto Pystölle paljastaa, että jätteen hylkääjä on säästänyt 10–30 euroa.

–Maksimihinta tällaisesta kevyestä peräkärryllisestä sekajätettä on 30 euroa. Jos sitä on vähemmän, voidaan tulla alaspäin, Pystö kertoo.

Pystöstä jätteiden palautus on halpaa lystiä siihen verrattuna, että jää kiinni jätteiden jättämisestä luontoon.

Turhaksi käyneistä suurista esineistä pääsee eroon ilmoittamalla niistä Facebookin Roskalava-palstalla. Ilmaisilla tavaroilla on vientiä.

Vastaavanlaisia jätteitä voisi tarjota suoraan toimijoille, yrityksille, yhteisöille tai yksityisille, jotka kaipaavat materiaaleja.

Laatikoilla voisi olla kysyntää esimerkiksi autotalleissa, missä pitää säilyttää osasia tai maalipurkkeja. Ehjät ikkunalasit olisi voinut irrottaa ja uusiokäyttää.

Kierrätystapoja on monia. Raahessa riittää kirpputoreja, jotka välittävät tavaroita eteenpäin. Raahessa toimii myös yhdistyksiä, jotka avustavat välittämällä tavaroita.

Hummastinvaaran lasiovet jäävät maanomistajan kontolle.

–Jätteen omistajalla on kierrätys- tai hävitysvastuu tavaroista. Jos jätteiden jättäjää ei löydetä, ne jäävät maanomistajan niskoille. Maanomistaja joutuu noutamaan ne pois, valistaa Riikka Nevalainen.

Fakta

Mitä niille olisi voinut tehdä?

Laittaa ilmoitus Facebookin Roskalavalle: ilmaiseksi tarjotuilla tavaroilla kova kysyntä – ei maksa mitään

Kierrättää: viedä kirpputorille tai kierrätyskeskukseen – ei maksa mitään

Luovuttaa: lahjoittaa tavarat jollekulle, joka tarvitsee niitä – ei maksa mitään

Viedä jäteasemalle – maksaa 10–30 euroa.