Valmistuneet: Iso joukko uusia am­mat­ti­lai­sia val­mis­tui: Katso täältä nimet

Jätinkirkot: Raahen Seutu kiipesi Pirt­ti­vaa­ran laelle

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ehkä sit­ten­kin For­tu­min voimin

Ajankohta Hanhikiven uudelle nousulle olisi otollinen ja mielipideilmasto ydinvoimaa kohtaan myönteinen.

Fennovoimaa on kuopattu siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kevättalvella. Kutsuja lopullisiin maahanpanijaisiin ei ehkä kannata vielä lähetellä.

Venäläisen pääoman osuus Fennovoimasta on syksyn osakeannin myötä pienentynyt 3 prosenttiin, kun Voimaosakeyhtiö SF kasvatti osuuttaan yhtiöstä. Samoihin aikoihin Uniperista luopunut Fortum ilmoitti uudistavansa strategiaansa keskittymällä kestävään sähköntuotantoon, toimitusvarmuuteen ja kohtuuhintaiseen energiaan. Käytännössä se tarkoittaa, että Fortum käynnistää selvityksen uuden ydinvoiman tulevaisuuden edellytyksistä. Fortum on jo vuodesta 2015 ollut osakkaana Hanhikivi-hankkeessa Voimaosakeyhtiö SF:n kautta, tosin pakon sanelemana, kun hankkeelle piti turvata riittävä kotimainen omistusosuus.

Ydinvoimalaluvasta Fennovoiman kanssa kilpailleelle Fortumille olisi nyt pitkälle valmisteltu ja ydinvoimalalle soveltuvaksi todettu alue tarjolla, vaikka itse reaktorin suunnitteleminen pitäisikin aloittaa alusta. Ilmeisesti yhtiössäkin on näin ajateltu, koska sieltä on käyty Hanhikivellä tutustumassa. Toki Loviisastakin varmasti paikka uudelle reaktorille löytyy.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.