Mainos: Black Friday -tarjouksena Raahen Seutu Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Hiukan kes­kiai­kaa, hiukan py­hi­myk­siä, hiukan Com­mo­do­re 64:ää – mikä se on?

Mitä tekemistä on keskiajalla, pyhimyksillä ja Commodore 64:lla keskenään? Paljonkin, sillä Saloisten Olavinpäivän markkinoilla ne ovat molemmat vahvasti läsnä.

Saloisten kotiseutumuseossa on 20 rakennusta. Kesätyöntekijä Roosa Eskola joutuu avaamaan 30 ovea ja ikkunaa joka päivä museon ollessa avoinna. Mikko Kettukangas johtaa Saloisten kotiseutu- ja museoyhdistystä. Hän hoitaa kotiseutumuseon tietokonemuseota. Saloisten kotiseutumuseo henkii vanhaa kansallisromanttista tunnelmaa.
Saloisten kotiseutumuseossa on 20 rakennusta. Kesätyöntekijä Roosa Eskola joutuu avaamaan 30 ovea ja ikkunaa joka päivä museon ollessa avoinna.
Saloisten kotiseutumuseossa on 20 rakennusta. Kesätyöntekijä Roosa Eskola joutuu avaamaan 30 ovea ja ikkunaa joka päivä museon ollessa avoinna.

Saloisissa palataan ensi viikonloppuna hetkeksi keskiaikaan. Kylällä järjestetään Olavinpäivän markkinat, joita pidettiin Saloisissa keskiajalla, ennen kuin markkinaoikeudet menetettiin Raaheen.

Keskiaika on paljon jännempi kuin kuvittelemmekaan. Sitä valottaa markkinoilla puhuva kirjailija Raili Alahautala, joka vuonna 1549 kuolleesta Saloisten kirkkoherrasta Herra Niilosta kirjoittaessaan ja keskiaikaa pengottuaan on saanut selville Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen muistopäivänkin.

–Paavin hallussa on aina ollut pyhimysten hyvien töiden varasto, ja sieltä näitä liikoja hyviä töitä sai uskossaan horjuva ostaa itselleen, kertoo Alahautala.

Pyhä Olavi, jota nyt muistetaan lähinnä siksi, että Saloisissa on Pyhän Olavin kirkko, oli yksi pyhimyksistä.

–Keskiaikana ei voinut Jeesusta lähestyä, ei avuksi pyytää. Hän oli kärsinyt muutenkin, Alahautala tietää.

Aneen maksamalla saattoi saada synnit anteeksi ja pelastua kiirastulesta. Halpaa se ei ollut.

–Taivasosuus oli kylläkin härkäparin hintainen. Oli tärkeää, että se lunastettiin pennin tarkkuudella.

Olavinpäivän markkinat pidetään Saloisten kotiseutumuseon pihalla. Markkinoille pääsee Raahesta tunnelmallisesti Hakalan vanhalla linja-autolla linja-autoasemalta. Auto lähtee ennen kahtatoista. Paluukyytiin pääsee kolmelta.

Hakalan vanha pitkänokkainen linja-auto tekee markkinoiden aikaan opastetun kiertoajelun Vanhalla rantatiellä Saloisten kirkonkylällä. Kyytiläisille huikeita tarinoita Saloisten historiasta kertoo Saloisten kotiseutu- ja museoyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Kettukangas.

Kettukangas ei jää toiseksi tarinankertojana. Hän tietää, miten Saloisten kirkon krusifiksi säästyi Saloisten vanhan kirkon tulipalosta. Ansio lankeaa täysin sinnikkäälle haudankaivajalle Korpelalle.

–Kirkko syttyi tuleen sakastista. Seurakunta oli havainnut palon veisatessaan Hilariuksen kiitosvirttä. Viimeisenä kirkosta pelastui krusifiksi. Korpela kiipesi seinälle ja otti Vapahtajaa vyötäisiltä ja ponnisti sen irti seinästä. Hän putosi Vapahtaja sylissään palavan kirkon lattialle, tietää Kettukangas.

Markkinat ovat hyvä tilaisuus viettää Suomi 100 vuotta -ulkoilmajuhlaa. Siinä puhuu kirjailija Alahautalan lisäksi kansanedustajana toiminut paikallinen vaikuttaja Inkeri Kerola. Tilaisuudessa musisoi Raahen Harmonikkakerho.

Paikalla on kalanmyyjää ja hattaranmyyjää ja monia paikallisia tekijöitä tuotteineen. Pöytävarauksia voi tehdä vieläkin.

Piehingin kyläyhdistys keittää markkinaväelle juustokeittoa ja lohisoppaa. Saloisten kotiseutu- ja museoyhdistys myy kahvia ja makkaroita.

Alueella voi nähdä muun muassa vanhoja traktoreita. Koko perheen tapahtumassa on ohjelmaa myös lapsille.

Saloisten Tietokonemuseossa on muutamia 1970-, -80- ja -90-luvun tietokoneita ja Commodore 64:sia, joilla voi virkistää lähihistoriamuistiaan vanhoja hittipelejä, Pong-tennispallopeliä ja Boulder Dashia pelaamalla.

Saloisten kotiseutumuseo ja tietokonemuseo ovat nyt avoinna parin viikon ajan, sillä museossa toimii Roosa Eskola kesätyöntekijänä 2 viikon ajan. Museo on kuitenkin kiinni sunnuntaina ja maanantaina.

Kannattaa muistaa, että markkinat ovat vasta viikon kuluttua lauantaina.