Mainos: Raahen Seudun joulutarjous: Raahen Seutu Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

HS: Fen­no­voi­maan si­joit­ta­neet kunnat si­tou­tu­neet "mu­ser­ta­van" an­ka­riin sa­lai­siin osa­kas­so­pi­muk­siin

Helsingin Sanomat on selvittänyt eri lähteistä, millaisia taloudellisia seuraamuksia osakkaalle tulisi, jos se päättäisi irtautua nyt hankkeesta.

Noin 400 rakennustyöntekijää työskentelee yhä päivittäin Fennovoiman ydinvoimala-alueella.
Noin 400 rakennustyöntekijää työskentelee yhä päivittäin Fennovoiman ydinvoimala-alueella.
Kuva: Vesa Joensuu

Fennovoimaan sijoittaneet kuntien energiayhtiöt ovat sitoutuneet niiden kannalta poikkeuksellisen ankaraan ja salassa pidettävään osakassopimukseen, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehti on selvittänyt eri lähteistä, millaisia taloudellisia seuraamuksia osakkaalle tulisi, jos se päättäisi irtautua nyt hankkeesta. Lehden saamien tietojen mukaan tällaisessa tilanteessa sopimukset velvoittavat osakkaat maksamaan hankkeeseen lupaamansa pääoman kokonaisuudessaan ja suorittamaan lisäksi merkittävät vahingonkorvaukset.

Osakassopimuksissa on tiukat salassapitomääräykset, HS kertoo luonnehtien sopimusehtoja kuntien kannalta "musertaviksi".

Lehden mukaan käytännössä osakkaan irtautuminen Fennovoimasta ilman suurten korvausten maksua vaatisi sen, että viranomaiskoneisto kaataa hankkeen tai asiasta sovitaan muuten Venäjän valtionyhtiön Rosatomin kanssa.

Turku ja Vantaa ovat aiemmin ilmoittaneet jättävänsä Fennovoiman ydinvoimalahankkeen. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on sanonut useaan otteeseen, että hanketta ei voida nykyisellään jatkaa. Lintilä totesi HS:n haastattelussa tiistaina toivovansa, että Rosatom tekisi itse ”toimet, joita tässä vaaditaan”.

HS:n haastattelemat Vantaan kaupunginjohtaja ja Turun pormestari katsovat, että avain tilanteen ratkaisulle on työ- ja elinkeinoministeriössä.

–Työ- ja elinkeinoministeriön pitäisi viedä tämä asia nyt kiireesti eduskuntaan ja olla myöntämättä lupaa. Sitten voitaisiin päästä jokunen askel eteenpäin, sanoi Turun pormestari Minna Arve Helsingin Sanomille.

Lue lisää: Sadat työs­ken­te­le­vät ehkä turhaan jät­ti­mäi­sel­lä ydin­voi­ma­la­työ­maal­la – Py­hä­joen kun­nan­joh­ta­ja puo­lus­taa Fen­no­voi­maa, ra­ken­nus­mies avaa epä­koh­tia

Lue lisää: Ky­syim­me ve­nä­läis­osak­kaal­ta Han­hi­ki­ves­tä, näin se vas­ta­si: Työt jat­ku­vat edel­leen so­pi­mus­ten mu­kai­ses­ti – "O­do­tam­me kump­pa­neil­tam­me samaa"