Alue­vaa­lien tu­los­pal­ve­lu – katso Poh­jois-Poh­jan­maan ja koko Suomen vaa­li­tu­los tästä

Tilaajaetu: Ilmoita vauvasi mak­sut­ta mukaan Vauvat 2021 -koos­tee­seen tästä!

Tilaajille

Jou­lu­ik­ku­na 24: So­ve­liuk­sen krää­mä­puo­jin puo­ti­neit­tyt mittasi ja pun­nit­si aa­mu­kuu­des­ta il­tayh­dek­sään

”Kello on nelijä lyööny – lyööny!” Neljän aikana aamulla asteli palovartija Isolletorille, nykyiselle Pekkatorille, ja lähti sieltä rumpuaan pömisyttäen taas kiertelemään kaupunkia. Aamuvarhaisena unisilmissä saatiin kuulla, kun Isotori alkoi pömistä: ”Kello on viisi lyööny – lyööny!”

Rummun lyönnit herättivät kaupunkilaiset päivän askareihin. Soveliuksen puotineittyelle tuli kiirus laittautua työpaikalleen kräämäpuojiin, sillä kuuden aikana aamulla piti neitsyen avata kaupanovi ja aloittaa päivän työ, jota kesti iltayhdeksään asti. Puotineittyt hääräsi kaupassa mitaten ja punniten tavaraa ostajille. Pyhäpäivinkään ei puotityttö saanut lepoa. Silloin tulivat ostoksille pattijokiset, jotka arkipäivinä kaupungissa käydessään ostivat vain juuri sen verran tavaroita, että ne riittivät pyhään asti. Kirkosta palattuaan he ryntäsivät kauppaan sisän kautta ostamaan kahvia, sokeria ja muuta tähdellistä tavaraa.