Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ke­hit­tä­mis­kes­kuk­sen uusi johtaja luottaa seu­tu­kun­nan tu­le­vai­suu­teen

Raahen organisaatiouudistus on onnistunut ja isoihin kokonaisuuksiin on tartuttu kiinni, Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen uusi johtaja Pasi Pitkänen sanoo.
Raahen organisaatiouudistus on onnistunut ja isoihin kokonaisuuksiin on tartuttu kiinni, Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen uusi johtaja Pasi Pitkänen sanoo.

Lokakuussa Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen johtajaksi valittu Pasi Pitkänen aloitti muutaman pistokeikan jälkeen virallisesti työnsä maanantaina.

Kolmannen työpäivän aamuna hän ei lupaa perusteellista analyysiä tulevasta työkentästään. Nyt on kyse ensivaikutelmista.

Jotain on käynyt näinkin lyhyessä ajassa selväksi.

–Täällä on hyvä tekemisen meininki.

Kehittämiskeskuksella on hyvä henkilöstö, jonka kanssa on ollut helppo aloittaa työskentely. Sopeutumista helpottaa myös se, että Pitkäsen edeltäjä Risto Pietilä on alkuvaiheessa mukana perehdyttämässä seuraajaansa.

Pitkänen listaa alueen hyviä uutisia: työttömyys on laskussa, investointeja on tullut ja on tulossa, väkiluku on kasvussa, vasta julkaistu yritysbarometri oli myönteinen ja bruttokansantuote on kasvussa.

Paljon hyvää on tapahtunut, mutta Pitkänen on vakuuttunut, että vielä parempaan päin ollaan menossa.

Alueella on myös paljon haasteita, jotka täytyy ottaa huomioon.

Niitä ovat muun muassa elinkeinoelämän yksipuolisuus ja sitä kautta suhdanneherkkyys.

–Paljon riippuu yhdestä toimijasta, eli SSAB:stä.

Tästä syystä hän pitää myönteisenä alueelle tehtyjä tuulivoimainvestointeja. Voimaloiden rakentaminen ja huolto tuovat työtä seutukuntaan.

Myös pk-sektorin yritysten kasvua ja kansainvälistymistä on syytä edelleen tukea.

Matkailu on hyvä keino laajentaa alueen elinkeinotoimintaa. Matkailun kehittämiseksi on Raahen seudulla tehty paljon töitä, mutta Pitkäsen mielestä paljon on vielä mahdollista tehdä.

Matkailussakin yhteistyö on voimaa. Raahen sijainti Oulun ja Kalajoen välillä kannattaa hyödyntää. Kaikilla kolmella alueella on omanlaisensa profiilit.

Etelästä katsottuna Raahe sijaitsee kaukana, mutta Pitkänen huomauttaa, että sijaintiin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. Se ei ratkaise kaikkea.

Pitkänen on seurannut Raahen seutukunnan asioita jo pitkään. Erityisesti alue on ollut seurannassa Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalahankkeen vuoksi. Se johtuu siitä, että hän on ollut tekemisissä paljon Olkiluodon ydinvoimaloiden kanssa muun muassa Olkiluoto-yhteyspäällikkönä. Hän on nähnyt, mitä tapahtuu, kun ydinvoimala tulee paikkakunnalle.

–Fennovoima on valtava potentiaali, joka pitää pystyä hyödyntämään.

Hanhikivelle töihin tuleville täytyy tarjota alueella elämisen mahdollisuuksia. Se tarkoittaa, että palveluiden on oltava kunnossa, mutta hyvin tärkeää on, että muuttajaperheiden lapsille on mahdollisuus kouluttautua.

Pitkänen haluaa nähdä Raahessa korkea-asteen koulutusta.

–Raahen koulukaupunkiperinteestä täytyy pitää kiinni.

Voimalan rakentamisen aikana tarjolla olevista työpaikoista on puhuttu paljon.

–Rakentaminen kestää aikansa, ja sitten se loppuu.

Kausiluontoista työtä on myös voimalan ollessa käynnissä. Ydinvoimalan vuosihuollot eivät ole mitään pikku remontteja, vaan miljoonaluokan investointeja, jotka ovat merkittävä paikallisten työllistäjä.

Seutukunnassa täytyy vain olla ajoissa hereillä, että mahdollisimman moni paikallinen firma ja työntekijä pääsisi töihin käsiksi.

Hanhikivellä kokemusta keränneet yritykset ovat valmiita myös muihin samankaltaisiin projekteihin ulkomaita myöten.

Ydinvoimalatyömaasta hyötyvät palvelualan yrittäjät. Pienten ja keskisuurten yritysten täytyy olla tarkkana investointien ajoitusten kanssa.

Pitkäsen mielestä on hyvä, että yritysten valmistautumisesta käydään kaiken aikaa laajapohjaista keskustelua.

FAKTA

Pasi Pitkänen

Aloitti 20. marraskuuta Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen johtajana.

Valittiin virkaansa lokakuussa.

Työskennellyt Porissa muun muassa elinkeinopalveluiden yhteyspäällikkönä, hallintoyksikön vt. päällikkönä, Olkiluoto-yhteyspäällikkönä ja elinkeinoyhtiö Prizztechissä.

Kotoisin Lahdesta.

Asunut Porissa 22 vuotta.

Muuttaa Raaheen nuorimman lapsensa ja puolisonsa kanssa.

Harrastaa muun muassa Lapin-matkailua.