Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ko­ro­na­ro­kot­tei­den välinen aika lyhenee 8 viik­koon, ai­kais­ta­mis­ta ei suo­si­tel­la ilman syytä

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä lyhentää koronatehosterokotteen odotusaikaa 8 viikkoon aiemmasta 12 viikosta.

– Aikaa lyhennetään, jotta rokotekattavuus saadaan paremmaksi, kertoo RASHKYn tartuntataudeista vastaava lääkäri Sami Raatikainen.

68,3 prosenttia yli 16-vuotiaista RASHKYn alueella on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Tehosterokotteita on annettu 9661.

Odotusajan lyhentäminen koskee vain niitä, jotka eivät ole vielä saaneet ensimmäistä koronarokotetta. Aiemmin 12 viikon päähän varattuja aikoja ei aleta automaattisesti aikaistamaan.

Rokotteita voidaan aikaistaa, jos henkilöstö- ja rokoteresurssit sen sallivat. Mikäli pakottavaa tarvetta aikaistamiselle ei ole, suositellaan odottamaan jo varattua aikaa.

– Aikaistaminen onnistuu resurssien puitteissa, jos on vapaita aikoja. Jos aikoja ei ole, silloin ei aikaisteta, Raatikainen sanoo.

12 viikon odotus rokotteiden välillä voi antaa paremman suojan koronavirusta vastaan.

Mikäli tehosterokotetta haluaa syystä tai toisesta aikaistaa, tulee asiakkaan olla yhteydessä kuntayhtymän koronaneuvontapuhelimeen tai terveysasemille.

Varsinaista syytä aikaistamiselle ei vaadita. Raatikainen kuitenkin painottaa, ettei tehosterokotetta kannata aikaistaa ilman syytä.

– Aikaistaminen kuormittaa tätä meidän henkilöstöä aika paljon, hän kertoo.

Juttua päivitetty 3.8.2021 kello 16.04. Lisätty Raatikaisen kommentit.