Tilaajille

Kum­ma­tin koulu siir­ty­mäs­sä väis­tö­ti­loi­hin ainakin vii­dek­si vuo­dek­si - Lai­na­kou­lun vuo­si­vuok­ra 400 000 euroa

Alustavan aikataulun mukaan moduulikoulun rakentamisen vaatimat maatyöt alkaisivat Kummatin koulun piha-alueella huhtikuussa ja koulun rakentaminen heinäkuussa.
Alustavan aikataulun mukaan moduulikoulun rakentamisen vaatimat maatyöt alkaisivat Kummatin koulun piha-alueella huhtikuussa ja koulun rakentaminen heinäkuussa.
Kuva: Vesa Joensuu

Heikossa kunnossa oleva Kummatin koulurakennus halutaan korvata pikaisesti väliaikaisella moduulikoululla. Raahen kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lucina Hänninen esittää lainattavan moduulikoulun vuokraamista Kummatin koulun pihaan ensi syksystä alkaen.

– Kaupungin sisäilmatyöryhmän, sivistystoimen sekä teknisen toimen yhteisen suunnittelun perusteella on päädytty esittämään, että Kummattiin hankitaan lainattava moduulikoulu, jonka käyttöaika on vähintään viisi vuotta. Moduulikoulu on laadukas, pysyvä rakennus, joita on käytössä useilla paikkakunnilla. Se vastaa täysin rakenteiltaan sekä sisätiloiltaan kiinteää koulurakennusta, esityksessä todetaan.

Moduulikouluun siirtyisi koko Kummatin toimipisteen opetustoiminta, noin 190 lasta ja 20 aikuista. Koulu käyttäisi jatkossa Kummatin päiväkodin ruokalatiloja ja hyödyntäisi viereistä liikuntahallia liikuntatilana.

Kaupunki on selvittänyt myös mahdollisuutta siirtää Koivuluodon koulun Kummatin toimipiste moduulikoulussa Ollinsaaren toimipisteen piha-alueelle. Tämä vaihtoehto kariutui kuitenkin ruokailu- ja liikuntatilojen riittämättömyyteen.

Tulevaisuuslautakunta käsittelee opetus- ja kasvatusjohtajan esitystä keskiviikkona. Lainatilojen hankinta vaatii myös Raahen kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksynnän.

Lucina Hännisen mukaan hankinta on käynnistettävä nopealla aikataululla, jotta väliaikaistilat saadaan käyttöön ensi syksyn aikana. Kummatin nykyiselle koulurakennukselle annettiin kevättalvella 2019 enää kaksi vuotta käyttöikää.

Huoneistoalaltaan noin 1 500 neliön suuruisen moduulikoulun vuokrakustannukset ovat noin 400 000 euroa vuodessa. Lisäksi rakennetun ympäristön lautakunnan toimialalle syntyy noin 300 000 euron kertakustannukset rakennuksen perustamisesta.

Jos moduulikoulu päätetään hankkia Kummattiin esityksen mukaisesti lukuvuoden 2020–2021 alusta, tarvitsee tulevaisuuslautakunta tämän vuoden talousarvioon 170 000 euron lisämäärärahan lainatilan vuokriin.

Väliaikaisen moduulikoulun hankintaa vähintään viideksi vuodeksi perustellaan esityksessä muun muassa sillä, että ratkaisu antaisi mahdollisuuden tarkastella Raahen keskusta-alueen oppilasmäärien kehitystä ja investointitarpeita pidemmällä aikajänteellä.

Hänninen toteaa esityksessään, että moduulikoulu voidaan myös tarvittaessa siirtää myöhemmin muualle, sen vuokra-aikaa voidaan tarvittaessa jatkaa ja rakennusta pystytään hyödyntämään tulevissa palvelurakenteen ratkaisuissa, esimerkiksi Pattasissa ja Saloisissa.

Ympäristöterveydenhuolto edellytti viime vuoden huhtikuussa toimenpiteitä Kummatin vanhan koulurakennuksen sisäilman laadun parantamiseksi. Samoin se edellytti, että jos korjaustoimenpiteet eivät tuota tulosta ja tilan käyttäjien oireilu lisääntyy merkittävästi, tulee väistötilojen hankintaa varten olla suunnitelma.

Tehtyjen kuntotutkimusten, homekoiratutkimuksen sekä sisäilmaoirekyselyjen perusteella Kummatin koulurakennuksen tila on heikentynyt merkittävästi. Kaupungin teknisen toimen mukaan rakennuksessa on puutteita, joiden korjaaminen ei ole kustannustehokasta.