Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lah­joi­tus­ta­va­raa virtaa RaaVan toi­mi­pai­kal­le Au­ra­tiel­le – Uk­rai­na-lah­joi­tuk­sil­le on saatu lisää va­ras­to­ti­laa

Seppo ja Pirjo Korkiakoski toivat keskiviikkona lahjoitustavaraa RaaVan toimipaikalle Pattijoen Auratielle.
Seppo ja Pirjo Korkiakoski toivat keskiviikkona lahjoitustavaraa RaaVan toimipaikalle Pattijoen Auratielle.
Kuva: Vesa Joensuu


Ukrainan tilanne on saanut ihmiset todella liikkeelle lahjoittamaan tarpeellista tavaraa niitä tarvitseville. Maanantaista lähtien Raahen Vapaaehtoiset ry:n toimipaikalle Pattijoen Auratielle on tullut niin paljon lahjoitustavaraa, että RaaVan puheenjohtajan Sari Niemelän mukaan lahjoitustavaroille on haettu ja saatu lisää varastotilaa Mainingista sekä ihan vierestä Auratieltä.

Auratiellä lahjoituksia vastaanottava Krista Peltonen kertoo, että tavaraa on tullut maanantaista lähtien melkein ovista ja ikkunoista.

– Yhteisöllisyyttä löytyy ihmisistä tietyissä tilanteissa, Peltonen luonnehtii.

– Ihanaa, kun ihmiset lähtevät tällaiseen mukaan, vahvistaa Päivi Törmänen, joka on yksi keräyksen alkuunpanijoista.

Kun RaaVan toimipaikan ovet avattiin Auratiellä keskiviikkona puolikymmeneltä, alkoi sisälle tulla ihmisiä kassit ja pussit täynnä lahjoitustavaraa.

Ensimmäisenä paikalle saapui Hilkka Tasanto, joka lahjoitti Ukrainan keräykseen muun muassa villasukkia, lapasia, pipoja, huopaa, fleece- ja villapuseroita.

– Ukrainan hätä sai liikkeelle. Ei tarvinnut miettiä, kun näin asiasta ilmoituksen. Ilman muuta ryhdyin keräämään tavaraa, Tasanto sanoo.

Auttamisenhalu sai liikkeelle myös Seppo ja Pirjo Korkiakosken. Samalla asialla olivat Mirja-Leena ja Ismo Säily.

– Liikkeelle meidät sai tieto tästä keräyksestä. Pitää auttaa silloin, kun on tarvetta, Säilyt sanovat.

Merja ja Esko Kurvinen huomasivat tiedon Auratien keräyspaikasta keskiviikon Raahen Seudusta. He toivat pipoja, sukkia ja toppavaatetta.

– Heti ryhdyimme keräämään, kun Ukrainassa on hirvittävän kylmä, Merja Kurvinen perustelee.

Keskiviikkona Anni Pirkola Pyhäjoelta toi pakettiautollisen tavaraa Auratielle. Se on kerätty vuorokauden aikana.

– Enemmänkin olisi tullut tavaraa, jos olisi ehtinyt kerätä. Ei tarvinnut paljon pyytää, vaan Facebook-sivulle vain pieni vinkki ja auto on täynnä, Pirkola myhäilee.

Facebook-ryhmän keskustelussa mietittiin, pystyisikö Pohjois-Pohjanmaalle saamaan aikaiseksi keräystä. Silloin perustettiin Oulun avustuspiste ja toiminta Raahessakin lähti vauhdilla käyntiin.

Yksi aloitteentekijä on raahelainen Päivi Törmänen, joka osaltaan organisoi keräystä yhteistyössä RaaVan kanssa. Keskiviikkona Törmänen toimitti apteekkitavaraa Ouluun, josta ne lähtevät eteenpäin.

Kotimaisen avustustyön maakuntakoordinaattorina toimiva Niemelä kertoo että yhteistyötä tehdään muun muassa Hämeen Mokan kanssa, jossa vie sairaalatarvikkeita ympäri maailmaa.

– Selvitämme mitä viedään ja minne viedään. Varmat ketjut turvaavat, että lahjoitustavarat menevät oikeaan osoitteeseen.

Niemelän mukaan nyt tärkeimpiä kerättäviä lahjoitustavaroita ovat apteekkitavara, terveyssiteet, naisten hygieniatuotteet sekä shampoot, hoitoaineet ja ensiapulaukut.

Sunnuntaina lähtee kaksi pakettiautoa ja kaksi peräkärryä tavaraa Etelä-Suomeen.

– Nyt viedään etupäässä hygieniatuotteita sekä vaatteita, jos kyytiin mahtuu, koska Ukrainan rajalla on enemmän kuin tarpeeksi vaatteita, Niemelä.

Tilanne elää kuitenkin päivittäin. Nyt odotellaan tietoa, mihin maahan Ukrainasta tulevat ihmiset menevät. Sinne viedään sitten vaatteita.

– Joka paikkaan on nyt hyvät yhteydet, Törmänen iloitsee.

Raahen vapaaehtoisten varasto Auratiellä.
Video: Vesa Joensuu


Raahen Vapaaehtoiset kerää tavaralähetystä Ukrainaan. Tavarat voi toimittaa Auratielle RaaVan tiloihin perjantaina kello 10 ja lauantaina kello 12 alkaen sekä ensi viikolla maanantaista keskiviikkoon kello 10 alkaen.

Sunnuntaina lähtee ensimmäinen erä eteenpäin.

Luettelo tarvittavista tavaroista nähtävissä RaaVan Facebook-sivulla.

Keräyskärryt seuraavissa liikkeissä: Halpa-Halli Raahe, Citymarket Raahe, Prisma Raahe, Kreivintori Raahe, Pattijoen S-market ja Pyhäjoen S-market. Keräyskärryissä on lista kerättävistä tavaroista, jotka toimitetaan eteenpäin RaaVan kautta.