Tilaajille

Mas­keil­le on nyt tar­jon­taa ja ky­syn­tää

Halpa-Hallin Matti Siilas: myynti yli kymmenkertaistui viikossa.

Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Matti Siilas sanoo, että maskien myynti moninkertaistua tällä viikolla viime viikkoon verrattuna.
Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Matti Siilas sanoo, että maskien myynti moninkertaistua tällä viikolla viime viikkoon verrattuna.
Kuva: Mikko Määttä

Kauppareissulla oleva Sirkka Pelkonen on juuri katsonut tarjolla olevia kertakäyttömaskeja ja todennut ne aika kalliiksi. Kertakäyttömaskeille ei ole sinänsä äkillistä tarvettakaan, sillä hän on suojannut kaupassa suunsa ja nenänsä maskilla jo koronavirusepidemian alkamisesta saakka.

Käyttämänsä maskit hän pesee 60 tai 90 asteen lämpötilassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi torstaina suosituksen maskien käytöstä. Pelkosesta suositus on hyvä.

– Mutta pitää jotenkin järjestää, että kaikki saavat maskeja.

Kertakäyttöiset maskit tulevat pidemmän päälle kalliiksi.

Kun maskia käyttää yhtä aikaa silmälasien kanssa, lasit huurustuvat. Muuten Pelkonen ei ole kokenut maskin käyttöä ongelmalliseksi.

Pelkonen käyttää kaupoissa maskin lisäksi kertakäyttöisiä käsineitä. Niitä kuluu.

– Nyt sain syntymäpäivälahjaksi kassillisen.

Raahen Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Matti Siilas kertoo, että viime viikosta maskien myynti on yli kymmenkertaistunut. Myynti oli tosin vilkasta viime viikollakin.

Kesällä maskikauppa oli Siilaksen mukaan rauhallista. Edellinen myyntipiikki oli maaliskuussa, mutta tämän viikon kysyntä pesee senkin.

Keväällä epidemian alkuvaiheissa maskeja enemmän kaupaksi menivät käsidesit.

Maskien saatavuudessa ei ole ollut ongelmia. Niitä on tällä hetkellä aika hyvin saatavissa monesta paikasta.

Kerralla tarjolla on noin puolenkymmentä erilaista mallia. Valikoima vaihtelee jatkuvasti.

– Ensi yönä tulee sellaista maskia, jota ei ole ollut aikaisemmin, Siilas sanoo.

Kun kysyntä on suurta, maskeja tulee myyntiin uusistakin paikoista.

Pattijoen apteekin apteekkari Kari Asunmaa sanoo, että THL:n torstaina antama suositus ei ole näkynyt heillä maskien menekin lisääntymisenä. Maskeja on tarjolla ja niitä on myyty tasaisesti viime viikkoina.

Myynnissä on kirurgisia suu-nenäsuojuksia ja hengityssuojaimia. Kangasmaskeja Pattijoen apteekkiin ei ole otettu myyntiin.

Viime keväänä maskien saatavuudessa oli ongelmia, mutta nyt tarjontaa on ollut hyvin.

Asiakkaille on tarjolla tietoa maskeista ja henkilökunta antaa tarvittaessa opastusta niiden käyttöön. Monissa maskeissa ohjeet ovat mukana. Ohjeita voi lukea myös netistä.

THL:n torstaina antamassa tiedotteessa huomautetaan, että kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

– Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo tiedotteessa.

Tästä voit lukea lisää THL:n antamasta suosituksesta.

Kaikki astmaatikot eivät voi käyttää maskia
Mirko Siikaluoma

Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, etteivät kaikki voi käyttää hengityssuojainta perussairauden vuoksi. Liitto toivoo tiedotteessaan, että jokainen, jolle suojain sopii, käyttäisi sellaista suojellakseen muita, koska esimerkiksi kaikki astmaatikot eivät voi käyttää suojainta.

Hengityssuojainten tai maskien käyttö ei korvaa muita koronaviruksen ehkäisykeinoja, ja Allergia-, iho- ja astmaliitto korostaakin käsienpesun, yskimishygienian, turvavälien ja väkijoukkojen välttelyn olevan edelleen ensiarvoisen tärkeitä.

Astmaa sairastavalle hengityssuojaimen aiheuttama hengitysvastus voi olla niin suuri, ettei astmaatikko voi käyttää suojainta, kertoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Astmaatikoille suojain voi olla mukavuushaitan lisäksi terveysriski.

– Suojaimen käyttöön vaikuttaa olennaisesti sen käyttömukavuus. Suojaimet vaikeuttavat hengitystä, puhumista ja syömistä. Niistäminen on hankalaa. Suojaimet saattavat huurruttaa silmälasit ja helteisenä päivänä olo tuntuu tukalalta. Sen vuoksi hengityssuojainten valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.