Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Nel­jäs­osa ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­nois­ta to­det­tiin vii­kol­la 10 alle 20-vuo­tiail­la, sai­raa­loi­den kuor­mi­tuk­sen us­ko­taan kas­va­van – katso tal­len­ne so­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön ja THL:n ti­lan­ne­kat­sauk­ses­ta

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät torstaina kello 10 alkaen tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin tämänhetkistä koronavirustilannetta sekä epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi ministeriö ja THL avasivat tilaisuudessa rokotustilannetta Suomessa.

Tilannekatsaukseen osallistuivat STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen, THL:n johtaja Mika Salminen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen.

Valtakunnallisesti koronavirusepidemia on keskittynyt voimakkaasti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle, jossa epidemian ilmenemistä on todettu noin puolet tai kaksi kolmasosaa.  Suositukset ja rajoitukset ovat todennäköisesti jarruttaneet epidemiaa jonkin verran, mutta luvut ovat yhä liian korkeita.

THL ja sosiaali- ja terveysministeriö uskovat, että sairaanhoidon kuormitus tulee edelleen kasvamaan lähiviikkojen aikana. Hoidon tarpeen lisäyksiä ja nopeita epidemiapurskeita nähdään lisääntyvästi eri puolilla maata. Virusmuunnokset selittävät osaltaan kehitystä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomessa on tähän mennessä annettu yli 734 000 annosta koronavirusrokotteita. Vähintään yksi annos rokotetta on annettu yli 647 000 henkilölle, mikä vastaa noin 13,8 prosenttia yli 16-vuotiaasta väestöstä. Rokotusten vaikutus alkaa näkyä iäkkäimpien tartunnoissa.

Viikon 10 koronavirusraportin mukaan noin neljännes tartunnoista todettiin alle 20-vuotiailla. Tapausmäärät ovat pysyneet jo muutaman viikon ajan epidemia-ajan korkeimpina. Hiihtolomaviikkojen seuraukset ovat näkyneet tartuntoina enemmän muualla Suomessa kuin esimerkiksi Lapissa.

Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus on pysynyt matalana, noin 1,7 prosentissa. Iäkkäämmillä ihmisillä todettujen tartuntojen määrä on myös pieni: yli 70-vuotiaiden osuus uusista koronavirustartunnoista oli viikolla 10 noin 4 prosenttia.