Tilaajille

On se ih­me­kaup­pa: Puoti jossa on monta puotia

Raahen ydinkeskustassa on puoti, johon on sullottu oikeastaan monta puotia. Vanha kauppainteriööri on puutaloistaan tunnetun Raahen viimeisiä.

Entinen Kemiran Oulun tehtaan laborantti, nykyinen askarteluliikkeen yrittäjä. Raili Riihijärvi on pitänyt askartelukauppaa Raahessa yli 30 vuoden ajan. Nykyisin kauppa sijaitsee Sovionkadulla vanhassa puutalossa, jossa on ollut yritteliäitä kauppiaita Antti Wihurin puolisosta Jennystä lähtien. Tavaraa on ja sitä tulee koko ajan lisää. Jos joku kysyy Raili Riihijärveltä jotain, mitä ei vielä ole, hän etsii tavaran netistä tai tilaa maahantuojalta. Tänä digitalisaation kulta-aikana Warhammer-pienoisfiguuritarvikkeet pitävät yhä pintansa. Taitavat nuoret miehet tietävät hakea niitä Raili Riihijärven Askartelu ja Paperi -kaupasta. Yrittäjä Raili Riihijärvi ei paljasta ikäänsä. Eläkeikä on kuitenkin mennyt ohi jo aikaa sitten. Tällaista puukauppainteriööriä, joka ennen vanhaan oli tuiki tavallinen Raahessa, ei Raahessa enää juuri tapaa muualla kuin kirpputoreilla. Missä muualla näkee tämmöisen näyn? Salaperäisiä pieniä pulloja niille, jotka tietävät, mihin niitä käytetään. Näitä kaikkia tarvitaan, kun tehdään käsillä. Yhteen puotiin on oikeastaan sullottu paperikauppa, käsityökauppa, taidetarvikekauppa ja askartelukauppa. Raahe-opiston piireistä saapuu asiakkaita, mutta myös Oulusta saakka. Lankojen värikirjo ilahdutttaa silmää. Pitkulaisessa puutalossa olevan vanhan kaupan pinta-ala on arvoitus. Olisiko 50–70 neliötä? Jalkatilaa on vähän. Ihmeellisen kaupan hyllyt suorastaan notkuvat tavaraa. Posliinien ystävälle tämä on nurkka on suuri mahdollisuus. Lankoja myy Raahessa vielä muutama kauppa, vaikka varsinaista käsityöliikettä ei olekaan. Raahen Askartelu ja Paperi on yksi niistä. Se myy myös askartelukankaita. Siinä se Sovionkadulla entistä työkkäriä vastapäätä on, Raahen Askartelu ja Paperi, josta löytyy kutakuinkin kaikkea.
Entinen Kemiran Oulun tehtaan laborantti, nykyinen askarteluliikkeen yrittäjä. Raili Riihijärvi on pitänyt askartelukauppaa Raahessa yli 30 vuoden ajan. Nykyisin kauppa sijaitsee Sovionkadulla vanhassa puutalossa, jossa on ollut yritteliäitä kauppiaita Antti Wihurin puolisosta Jennystä lähtien.
Entinen Kemiran Oulun tehtaan laborantti, nykyinen askarteluliikkeen yrittäjä. Raili Riihijärvi on pitänyt askartelukauppaa Raahessa yli 30 vuoden ajan. Nykyisin kauppa sijaitsee Sovionkadulla vanhassa puutalossa, jossa on ollut yritteliäitä kauppiaita Antti Wihurin puolisosta Jennystä lähtien.
Kuva: VESA JOENSUU

Se on vain virttynyt pieni puutalo liikekeskustan puristuksessa, ja sen lattialankkujen maali on kulunut, mutta se sisältää ainakin tuhat erilaista merkillistä tavaraa, jotka antavat askartelijalle siivet.

Raili Riihijärvi on pitänyt askartelukauppaa Sovionkadun matalassa majassa noin vuosikymmenen ajan. Kaupan pito alkoi yli 30 vuotta sitten Antinkankaalla myymällä vaihtokirjoja, siis oikeastaan pitämällä antikvariaattia.

– Se oli silloin muotia, mutta se alkoi olla niin yleistä, että piti lopettaa se. Ja sitten askartelu rupesi vetämään, muistelee Riihijärvi.

Nyt yhteen pieneen puotiin on oikeastaan sullottu monta puotia.

– Täältä Raahesta on loppunut taidetarvikekauppa, käsityötarvikekauppa ja posliinitarvikekauppa, ja ne kaikki on kaatuneet mun niskaan.

Ihmepuodissa myydään vähän kaikkea, mitä askartelijan päähän voi pälkähtää tarvita.

Huovutusvilla on oven vieressä kuten maalauspohjat, laukunkahvat ja ompelukehikotkin. Öljyvärit, akryylivärit ja kangasvärit ovat tiskin edessä, samoin lavendeliöljy, maalausöljy, anisöljy ja posliiniväriohenne.

Suurta huuhtoa olevat makrameelangat pysäyttävät oven edessä. Niistä käsityöihmiset tekevät korvakoruja, koristeita ja seinätekstiilejä.

Kaikelle on kysyntää, ja YouTube levittää ideoita joka savuun.

– Nythän on tuunaus muotia. Ja täytyyhän ihmisillä olla tekemistä kotona! Käsillä tekeminen on kaikkein halvin stressin poistaja, sanailee yrittäjä.

Warhammer-figuurien harrastajat käyvät puodissa.

– Meillä on mahtavia upeita nuoria – taiteilijoita, luonnehtii Riihijärvi asiakaskuntaansa.

Hänestä sille, joka käyttää paljon aikaa, vaivaa ja käsiään tekemiseen, pitää myydä hyvää laatua.

Perjantaina iltapäivällä kauppaan alkaa valua ykskaks ihmisiä, joilla on tekevä mieli. Asiakkaiden tarpeet tulivat ilmi etenkin kevään koronakaranteeniaikana, jolloin puodin ovi sulkeutui.

– Oulussa ei ole askartelukappaa. Kun olin 3 ja puoli kuukautta poissa töistä, monet soittivat ja kysyivät, etkö voisi tulla kauppaan antamaan tavaraa?

Jos jotain isompaa aikoo saada aikaan, on parasta tehdä ajoissa.

– Joulu-sana on sanottu täällä jo heinäkuussa. Eihän tässä ole enää kuin tämä syyskuu, lokakuu, marraskuu ja sitten on joulukuu!

Raili Riihijärvi tuli Raaheen aviomiehensä Risto Riihijärven kanssa Oulusta, missä hän työskenteli Kemiran tehtaan laboranttina.

– Viimeksi tein mineraalitutkimusta zirkoniumista. Se oli mielenkiintoista, tarkkaa työtä.

Raahessa vastaavaa työtä ei saanut, ja lasten kasvettua piti keksiä jotain tekemistä.

Yrittäjä ei paljasta ikäänsä.

– Reilusti olen eläkeiän ohittanut. Jari Jansson sanoikin, että tämä kaupunki on eläkeläisten varassa.

Hän liittyy niiden rautaisten raahelaisten yrittäjänaisten joukkoon, joita olivat Kampaamo Eevan Eeva Saarenpää, Siro-Asun Ilona Soralahti ja Ritvan Yrtin Ritva Loppi.

Tämä kauppias aikoo jatkaa mutta vähentää työtä ja lisätä käsityön osuutta elämässään. Ja lastenlasten. Elämä on ollut työtä, ja lapset ovat valittaneet siitä. Ja kuitenkin lapset ja lastenlapset ovat yhtä tärkeitä kuin yritys.

Valtakunnan johto haaveilee työurien pidentämisestä. Niitä, jotka tekevät työtä eläkeiässä, ihannoidaan, ehkä vähän kadehditaankin. Raili Riihijärvi ei pidä asiaa yksiselitteisenä. Hänestä on luonnollista viipyä innoittavassa kutsumustyössä. Hänellä oli nuorena kymppi käsitöissä, mutta silti piti keksiä jokin porvarillinen ammatti, josta saa varmasti palkkaa.

– Me ollaan jokainen oma persoona. Ei tätä asiaa voi yleistää. Minun työni on mielekästä työtä: tässä on haasteita; tämä on kokonaisvaltaista. Ei tarvitse lähteä punttisalille, kun kantelee töissä laatikoita. Fyysinen ja psyykkinen ovat tasapainossa.

Terveystarkastus antoi ikääntyneelle yrittäjälle puhtaat paperit. Se ei ole sattumaa. Terveellinen ruokailu, liikunta ja hyvät unenlahjat ovat kaiken perusta.

Sovionkadun kaupparakennukseen liittyy monta kaupallista yrittäjää. Riihijärvi muistelee, että talo olisi ollut Antti Wihurin raahelaisen vaimon, Jennyn talouskauppa. Rakennuksen omistava Olli Jokela muistelee, että talo on rakennettu 1900-luvulla.

Vuosien varrella talossa on toiminut Kulta-Aika Järvelä, parturi- ja kampaamo, divari ja aikuisviihdekauppa. Ainakin.

Oven maali ratkeilee, mutta pikkuriikkisessä tuulikaapissa on ajattelevaisesti kahva kulkijoita varten. Siitä voi pitää kiinni portaita laskeutuessa tai noustessa.

– Alkuperäiset maalit. En ole maalannut täällä kertaakaan, naurahtaa Riihijärvi.

Vanhan puutalon ilmapiiri viehättää asiakkaita.

– Minusta ihmiset kokevat tämän hyvänä. He miettivät ääneen, kuinkahan moni täällä on kävellyt, kun lattialaudat ovat niin kuluneet? Ja moni sanoo, että täällä on hyvä henki.