Tilaajille

Oppilas saa tar­vit­taes­sa Raahen kou­lul­ta lait­teen lai­nak­si etä­opis­ke­luun

Opettajat joutuvat käyttämään luovuutta opettaessaan oppilaita etänä. Tässä on erään opettajan opetustuokiostudio, missä kuvataan opetusvideoita. Kymmenjärjestelmävälineiden avulla on havainnollistettu opetusta.
Opettajat joutuvat käyttämään luovuutta opettaessaan oppilaita etänä. Tässä on erään opettajan opetustuokiostudio, missä kuvataan opetusvideoita. Kymmenjärjestelmävälineiden avulla on havainnollistettu opetusta.
Kuva: Tiina Torvinen / Jokelan koulu

Koululaiset voivat lainata etäopiskelulaitteita koululta, jos kotona ei ole tietokoneita.

– 6 laitetta lähti koteihin tänään. Alun 30 Chromebookia on lainattu oppilaille, kertoo Jokelan koulun johtajaopettaja Tiina Torvinen torstaina.

Jokelassa eka- ja tokaluokkalaisten koulunkäyntiä helpottaa se, että heillä on omat tabletit käytössään heti, kun kouluvuosi alkaa. Niillä he tekevät kotona koulutehtäviä aivan kuten he koulussakin.

Koulu noudattaa lukujärjestystä etäopetuksessakin. Koulutunti alkaa usein Google Meetissä. Siitä on tullut koulunkäyntiin uusi termi, "miitti" eli tapaaminen.

Torvisen mielestä oppilaat ovat olleet hyvin paikalla, osa erittäin innokkaina.

Googlen Classroomissa opettaja antaa tehtäviä oppilaita varten.

– Opettajat ovat itse jonkin verran kuvanneet opetustuokioita ja liittäneet niitä videoklippinä tehtäviin, kertoo Tiina Torvinen.

Koulunkäyntiä helpottaa se, että digiteknologia omaksuttiin jo ennen koronakautta. Tehtäväkirjoja on korvattu aikaa sitten Googlen työkalujen lisäksi Otavan oppimisympäristöillä ja Sanoma Pron Bingelillä. Qridillä kirjoitetaan päiväkirjoja ja seurataan tehtävien tekemistä. Kansakouluajoista, jolloin opetuksen apuna oli liitutaulu, karttakeppi ja helmitaulu, on tultu hyvin kauas.

Oppilaat voivat edetä omaan tahtiinsa.

– Nyt on aika ja tilaisuus oppia uusia taitoja. On opittu itseohjautuvuutta ja tekemään itse. On opittu luetunymmärtämistä, medialukutaitoa, tiedonhakutaitoa, tvt-taitoja ja vastuuta itsestä, kertoo Torvinen.

Torvinen on tutor-opettajana avustanut muita opettajia tietoviestintäteknologian käytössä. Jotkut tutor-opettajat ovat tehneet opasfilmejä ohjelmien käytöstä opettajille.