Oulun kau­pun­ki: Ko­ro­na­tar­tun­to­ja on kir­jat­tu ne­lin­ker­tai­nen määrä edel­lis­viik­koon ver­rat­tu­na – THL:n mukaan Kem­pe­lee­seen re­kis­te­röi­ty viisi tar­tun­taa

Testausmäärät ovat olleet pyhien aikana matalalla tasolla aiempaan verrattuna. Arkistokuva.
Testausmäärät ovat olleet pyhien aikana matalalla tasolla aiempaan verrattuna. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Oulun kaupungissa on todettu tällä viikolla 84 uutta koronavirustatartuntaa. Se neljä kertaa enemmän kuin edellisellä viikolla, todetaan kaupungin tiedotteessa.

– Viimeksi näin paljon tartuntoja oli viikolla 50, mutta silloin testattiin huomattavasti enemmän kuin tällä viikolla, sanoo kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Sunnuntaina uusi tartuntoja kirjattiin kello 14:ään mennessä seitsemän. Karanteeniin on asetettu 34 henkilöä. Uusia joukkoaltistumisia ei ole todettu.

Tällä viikolla Oulussa on asetettu karanteeniin 303 henkilöä. Joukkoaltistumisia on ollut yksi.

OYSissa on tällä hetkellä hoidettavana alle viisi koronapotilasta. Myös Oulun kaupunginsairaalan koronapotilaiden määrä on alle viisi.

Rajoitusten voimassaoloa tarkastellaan torstaina

Koronarokotukset jatkuvat Oulussa ensi viikolla terveydenhuoltohenkilökunnan sekä hoivakotien asukkaiden ja henkilökunnan rokotuksilla. Vielä ei ole tiedossa, milloin kaupungissa aloitetaan laajamittaiset rokotukset.

Kaupungin tiedotteessa muistutetaan, että epidemia on Oulussa edelleen leviämisvaiheessa. Lievienkin oireiden vuoksi pitää jäädä pois töistä, harrastuksista ja tapaamisista sekä hakeutua välittömästi testeihin.

Sosiaalisen kontaktien määrää kannattaa edelleen rajoittaa.

Koronaepidemiaan liittyvät rajoitukset ovat voimassa 18. tammikuuta saakka. Niiden voimassaoloa arvioidaan seuraavan kerran torstaina 7. tammikuuta, kun alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu.

Koronaepidemian aikana Oulussa on ollut eniten tartuntoja viikolla 48, jolloin niitä kirjattiin jopa 164.

Kempeleessä useita tartuntoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sunnuntaisissa tilastoissa, Ouluun oli kirjattu kuusi uutta koronatapausta.

THL:n luvut eivät ole päiväkohtaisia, vaan niihin kirjataan kaikki epidemian todetut tautitapaukset. Osa tartunnoissa kirjautuu tilastoihin viiveellä. Oulun kaupungin kertomat tartuntaluvut ovat päiväkohtaisia.

Oulussa on nyt havaittu epidemian aikana kaikkiaan 1 176 tautitapausta.

THL:n koronakartalta erottuu Kempele, jossa on todettu lähes yhtä monta uutta tartuntaa kuin Oulussa. Kempeleen lukema kasvoi sunnuntain viidellä tapauksella. Kunnassa on todettu epidemian aikana 67 tartuntaa.

THL:n ja Oulun kaupungin päivittäin ilmoittamat tartuntaluvut eivät täysin täsmää toisiinsa. Tämä johtuu erilaisesta tavasta tilastoida ja ilmoittaa tartuntoja.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin yksi uusi tartunta myös Pyhännällä, jossa on kaikkiaan löytynyt 11 tautitapausta.

Pahin tilanne Etelä-Suomessa

Sairaanhoitopiirin alueella on epidemian aikana todettu 1 575 varmistettua tartuntaa.

Koko maassa uusia tartuntoja raportoitiin sunnuntaina 168. Tartuntoja on nyt todettu yhteensä 36 772.

Pahin tilanne on tällä hetkellä Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

Testausmäärät ovat pyhien aikana olleet huomattavasti edeltävää ajanjaksoa matalampia, joten on mahdollista, että tämä näkyy tartuntojen määrässä. Nähtäväksi jää, nousevatko tartuntamäärät, kun arki palaa, ja ihmiset alkavat hakeutua testeihin aktiivisemmin. Tällainen pelko on joka tapauksessa perusteltu.

Oulun kaupunki toivoo, että kuntalaiset välttävät yhteydenottoja koronarokotteisiin liittyen. Ajantasainen tieto sekä rajoituksista että rokotteista löytyy kaupungin koronasivuilta.

Juttua päivitetty Oulun kaupungin tuoreilla tiedoilla kello 16.42.