Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Pat­ti­joen tul­va­re­sep­tin ai­nes­osat ovat rank­ka­sa­de, navakka ete­lä­tuu­li ja met­sä­oji­tuk­set - asian­tun­ti­ja suo­sit­te­lee vii­väs­tys­al­tai­den tekoa

Tulvavaara on suurin Pattijoessa silloin, kun merivesi on ylhäällä ja sataa rankasti. Joen yläjuoksulla pitäisi olla altaita, johon vettä voisi pidättää.

Pattijoen valuma-alue on pitkältä matkalta niin alava, että korkean veden aikaiset rankkasateet saattavat jatkossakin nostaa veden kirkonkylän talon pihoihin.

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen vesitalousasiantuntijan Riku Eskelisen mukaan Pattijoen kirkonkylä on vain noin 3–4 metriä ja Kotiranta vain 2 metriä merenpinnan korkeudesta. Kova etelätuuli saattaa nostaa merivettä metrin, eikä korkea meri silloin enää vastaanota helposti Pattijoesta virtaavaa tulvavettä vaan tukkii sitä.

– Vaaditaan paljon, että Pattijoen vesistöön saadaan tulva. Laskimme, että joen valuma-alueelle pitää sataa 100 milliä vuorokaudessa, että heinäkuussa koettu tulva saadaan aikaan. Merivesi oli silloin +20 sentin korkeudella, Eskelinen kertoo.

Jotta tulvia voitaisiin estää, ratkaisua pitää etsiä joko veden juoksuttamisesta muualle tai veden tulon hidastamisesta järviin.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.