Tilaajille

Pissaa ja kakkaa liu­ku­mäes­sä - leik­ki­puis­tot il­ki­val­lan koh­tee­na Raa­hes­sa

Kaupunkilaiset ovat tehneet tänä kesänä ahkerasti ilmoituksia leikkipuistoissa havaitsemistaan vioista ja ongelmista.


Raahen kaupunki panostaa leikkipuistoihin ja uudistaa parhaillaan Karjaluodonpuistoa Pattijoella. Tänä syksynä on edessä vielä kolmen muunkin leikkipuiston uudistaminen.
Raahen kaupunki panostaa leikkipuistoihin ja uudistaa parhaillaan Karjaluodonpuistoa Pattijoella. Tänä syksynä on edessä vielä kolmen muunkin leikkipuiston uudistaminen.
Kuva: Timo Myllykoski

Leikkipuistoihin kohdistuvasta ilkivallasta on tullut Raahessa varsinainen riesa ja ongelma. Kaupungin puutarhuri Tita Haapajoki, jonka vastuualueelle leikkipuistot kuuluvat, sanoo ilkivaltaa esiintyneen viime aikoina poikkeuksellisen paljon.

– On särjetty kaikki minkä vaan pystyy särkemään, on sotkettu ja töhritty kaikin mahdollisin tavoin.

Ilkivallan lisääntyminen näkyy myös kaupungille tulevien vikailmoitusten määrän kasvuna. Toimistosihteeri Seppo Sorvari kertoo teknisen keskuksen saaneen pelkästään kesän aikana eri palautekanavien kautta tähän mennessä jo parikymmentä ilmoitusta Raahen leikkipuistoissa tehdystä ilkivallasta.

– Minusta se on iso määrä, koska aikaisempina kesinä on tullut vain ihan yksittäisiä ilmoituksia, hän sanoo.

Viime aikoina ilkivaltailmoituksissa on Sorvarin mukaan ollut esillä varsinkin Tikkamäenpuisto. Alkukesästä ongelmakohde oli puolestaan Eskelisenpuisto, missä nuoriso keksi muun muassa ryhtyä ulostamaan leikkipuiston liukumäkeen.

Pattijoella sijaitsevassa Eskelisenpuistossa on tehty ilkivaltaa muun muassa töhrimällä liukumäki ulosteella.
Pattijoella sijaitsevassa Eskelisenpuistossa on tehty ilkivaltaa muun muassa töhrimällä liukumäki ulosteella.
Kuva: Timo Myllykoski

– Liukumäkeen pissaaminen on myös hyvin suosittua, kertoo Tita Haapajoki.

Hän sanoo, että esimerkiksi Härkätorin iso leikkiväline käydään joka aamu tarkastamassa siltä varalta, että joku on taas käynyt siellä pissalla.

– Ja sitten se taas pestään, Haapajoki toteaa.

Leikkipuistovälineet on tehty kestämään, mutta potkimalla ja varsinkin isommalla porukalla niitäkin onnistutaan Haapajoen mukaan rikkomaan. Ilkivaltaa on tehty myös avaamalla leikkivälineiden ruuveja ja muttereita, sekä jopa asentamalla ruuveja pystyyn keskelle liukumäkeä.

– Tällaisen toiminnan seurauksena laitteita joudutaan panemaan välillä käyttökieltoon, sitten niitä korjataan ja harmitellaan tapahtunutta. Mutta yksistään jo se sotkemisen määrä on melkoinen riesa.

Ilkivalta aiheuttaa Tita Haapajoen mukaan Raahen kaupungille ylimääräistä työtä ja tulee kalliiksi.

– Meillä yksi ihminen puolitöinään kiertää leikkipuistoja, huolehtii niiden siisteydestä ja korjaa niitä. Olemme  kovasti yrittäneet saada kohennettua leikkipuistomiljöötä Raahessa, on panostettu siisteyteen ja viihtyvyyteen, mutta ihan suotta aikaa kuluu näitä vandaalien jälkiä korjatessa.

Tekninen keskus saa raahelaisilta ilkivaltailmoituksia palautesähköpostiinsa. Ilmoituksia tulee myös kaupungin sähköisen palautelomakkeen kautta sekä puhelimitse.

– Kuntalaisille voi antaa kiitosta siitä, että palautetta oikeasti annetaan. Aika monessa viestissä on ollut kuva mukana, eli jos ilmoitetaan, että leikkipuistossa on rikottu kiikun istuinlauta, niin kuvasta heti näkee, että se tosiaan on rikki, toteaa Seppo Sorvari.

Tita Haapajoki pitää kuntalaisten lähettämiä vikailmoituksia todella tärkeinä, koska vikoihin, puutteisiin ja ilkivallan jälkiin halutaan reagoida mahdollisimman nopeasti. Usein kuntalaisten ilmoitusten ansiosta ilkivallan jäljet ehditään korjata ennen kuin ne aiheuttavat kenellekään vaaraa tai vahinkoa.

– Se on meille arvokasta yhteistyötä. Koska meidän henkilökunnan määrä on aika pieni mutta tehtäväkenttä aika laaja, on aivan ensiarvoisen tärkeää, että meille ilmoitetaan jos joku on pielessä.