Vaalikone: Katso Raahen Seudun alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva eh­do­kas.

Raahen seu­tu­kun­nas­sa 18 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – ko­ti­hoi­don työn­te­ki­jöil­lä tar­tun­to­ja

Tartuntatautilääkäri Aleksi Lehtonen: "Saa nähdä, mitä tämä viikko tuo tullessaan, kun syyslomaviikolla on reissattu ympäri Suomea ja ulkomaillakin".

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Aleksi Lehtonen kertoo, että koronaviruksen oireet tulevat kahdesti rokotetuille lievempinä. Eivätkä he Lehtosen mukaan levitä virustautia niin helposti kuin rokottamattomat.
Tartuntataudeista vastaava lääkäri Aleksi Lehtonen kertoo, että koronaviruksen oireet tulevat kahdesti rokotetuille lievempinä. Eivätkä he Lehtosen mukaan levitä virustautia niin helposti kuin rokottamattomat.
Kuva: Vesa Joensuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi maanantaina koko maasta 1460 uutta koronavirustartuntaa. Niistä 200 oli Pohjois-Pohjanmaan alueella. Lukemat ovat kolmen edellisen päivän ajalta.

Raahen seutukuntaan kirjattiin 18 uutta tartuntaa. Niistä 12 Raaheen ja kuusi Siikajoelle.

– Tauti leviää nyt väistämättä, kun rajoitukset on purettu. Tartuntoja on aika paljon lasten ja nuorten keskuudessa, mutta onneksi he eivät sairasta tätä niin vakavana, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri Aleksi Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan kotihoidon työntekijöillä on todettu Raahen seutukunnassa koronavirusta, mutta asiakkaisiin se ei ole tiettävästi tarttunut.

– Kotihoidon henkilökunnassa on todettu muutama tartunta. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että koronavirus olisi levinnyt hoitokoteihin, vaikka läheltä piti -tilanteita on ollut, Lehtonen kertoo.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri on sanonut ennenkin, ja sanoo edelleen, että koronarokotus olisi suositeltavaa ottaa.

– Se näkyy tartuntatapauksista, jos rokottamaton henkilö on sairastanut, on hän levittänyt sitä tehokkaasti eteenpäin. Kaksi kertaa rokotettukin voi sairastua, muttei hän levitä niin herkästi ja sairastaa selvästi lievempioireisena. Rokote suojaa itseä ja erityisesti lähipiiriä, Lehtonen alleviivaa.

Lehtonen ei usko, että sairaanhoitopiirin tasolla alettaisiin määrätä uusia rajoituksia, kun ne on saatu kerran purettua. Eikä näköpiirissä ole, että tartuntojen määrä lähtisi ainakaan kovin äkkiä laskuun.

– Siltä näyttää, että tartuntojen määrä lisääntyy. Saa nähdä, mitä tämä viikko tuo tullessaan, kun syyslomaviikolla on reissattu ympäri Suomea ja ulkomaillakin. Luulen, että se tulee näkymään tartuntamäärissä.

Keväästä 2020 lähtien Raahessa on ollut 246 varmistunutta koronavirustartuntaa. Siikajoella vastaava lukema on 107 ja Pyhäjoella 50.

Koko maassa sairaalahoidossa on tällä hetkellä 226 koronapotilasta, joista 29 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut perjantaista yhdellä ihmisellä ja tehohoidossa olevien määrä kahdella.