So­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö ja THL: Ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­jen määrä nou­sus­sa, ro­ko­tuk­set vä­hen­tä­neet me­neh­ty­nei­den määrää – katso tal­len­ne tie­do­tus­ti­lai­suu­des­ta

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL kertovat koronavirustilanteen kehityksestä kello 10 alkaen.

Tilannekatsauksessa käsiteltiin tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi tiedotustilaisuudessa käytiin läpi rokotustilannetta.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan epidemia leviää tällä hetkellä nopeasti pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Virusmuunnos selittää etenkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemian nopeaa kehitystä.

STM:n mukaan rokotukset eivät vielä hidasta merkittävästi epidemian leviämistä, mutta ovat jo vähentäneet menehtyneiden määrää. Vähintään yhden rokoteannoksen on saanut Suomessa jo yli 500 000 henkilöä, mikä vastaa noin 8,9 prosenttia maan yli 16-vuotiaasta väestöstä.

THL:n Puumalainen kertoi myös, että Suomessa tilastoidaan tänään 720 koronavirustartuntaa.

Tautiin menehtyneiden määrästä puhuttaessa Puumalainen nosti esille Oulun kaupunginsairaalassa tapahtuneen laajan laitosepidemian.

Viikolla 9 (1.–7. maaliskuuta) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes 4 400 uutta tapausta, mikä oli yli 400 enemmän kuin edellisellä viikolla. Suurin osa koronavirustartunnoista on tällä hetkellä peräisin kotimaasta ja ulkomailta saatujen tartuntojen osuus on laskenut 1,5 prosenttiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sairaanhoidon tarve on pysynyt samalla tasolla kuin edellisellä viikolla, mutta tehohoidon tarve on kasvanut erityisesti HUSin alueella. Valtakunnallisesti tehohoidon kapasiteetti ei ole ollut uhattuna.

Sairaalahoidossa oli 10. maaliskuuta covid-19-taudin vuoksi yhteensä 256 potilasta, joista perusterveydenhuollon osastoilla oli 93, erikoissairaanhoidossa 120 ja teho-osastoilla 43 potilasta.

Ministeriö muistuttaa, että tartuntojen määrän kasvu näkyy sairaalahoidon tarpeessa muutaman viikon viiveellä.

Tiedotustilaisuudessa käsiteltiin myös venäläisen Sputnik-rokotteen mahdollista ottoa osaksi Euroopan unionin rokotemarkkinoita.