Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

STM ja THL: Mar­ras­kuun lop­pu­puo­lel­la ti­las­toi­tiin 112 uutta ko­ro­na­kuo­le­maa – lasten tar­tun­to­jen osuus kas­va­nut huo­mat­ta­vas­ti

Uusien koronavirustapausten määrä on edelleen nousussa Suomessa. Marraskuun lopussa viikolla 47 (22.–28.11.) maassa todettiin yhteensä yli 8 000 uutta tartuntaa, mikä oli yli 500 enemmän kuin viikkoa aiemmin.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa ei ole toistaiseksi todettu omikron-virusmuunnoksen aiheuttamaa koronatautia.

Viikon 47 lopussa, sunnuntaina 28. marraskuuta, erikoissairaanhoidossa oli koko maassa yhteensä 153 potilasta, joista 106 oli vuodeosastoilla ja 47 teho-osastoilla. Marraskuun loppupuoliskolla tehohoidossa olleiden koronapotilaiden määrä oli selvästi aiempaa suurempi, noin 50.

Marraskuun 17. päivän ja joulukuun 1. päivän välillä Suomessa raportoitiin yhteensä 112 uutta koronavirustautiin liittyvää kuolemaa. Näistä yli 80 prosenttia (92 henkilöä) oli yli 70-vuotiaita.

Joulukuun ensimmäiseen päivään mennessä tautiin liittyviä kuolemia oli mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 348.

Viikolla 47 koronavirustestejä tehtiin yli 128 300 kappaletta ja niistä positiivisia oli 6,3 prosenttia. STM ja THL kertovat tiedotteessaan, että testimäärät ovat nousseet usean viikon ajan: marraskuun alussa testejä tehtiin noin 87 800 viikossa.

Alle 12-vuotiaiden lasten tartuntamäärät kasvaneet

Alle 12-vuotiaiden ikäryhmissä todettujen tartuntojen ilmaantuvuus on kasvanut viime viikkojen aikana. Viikolla 46 (15.–21.11.) varmistetuista tartunnoista 28 prosenttia, eli noin 2100 tapausta, todettiin alle 12-vuotiailla lapsilla, kun koko epidemian aikana kaikista tartunnoista tässä ikäryhmässä on todettu noin 15 prosenttia.

Tartunnanjäljityksestä kerättyjen tietojen perusteella alle 12-vuotiaat lapset saavat koronatartunnan tyypillisesti perhepiiristä tai muusta lähipiiristä, STM ja THL kertovat tiedotteessaan.

Sairaalahoidon tarve tässä ikäryhmässä on kuitenkin hyvin harvinaista, eikä lapsien joutuminen koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon ole yleistynyt, vaikka tartunnat ovat lisääntyneet.

Fakta

Koko maassa 81,8 prosenttia saanut kaksi rokotetta

1. joulukuuta 2021 mennessä Suomessa 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 86,7 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen.

81,8 prosenttia ihmisistä vähintään kaksi rokoteannosta.

5,6 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta.

STM:n ja THL:n mukaan syys-lokakuun aikana rokottamattomien päätyminen koronavirustartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon oli 18 kertaa todennäköisempää kuin rokotetuilla.

Rokottamattomien päätyminen tehohoitoon oli syys-lokakuun aikana 30 kertaa todennäköisempää kuin rokotetuilla.

Lähteet: THL, STM