Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

"Suo­ras­taan avant­gar­dis­ti­nen taitto" – Raahen Seu­dus­sa syntyi Suomen paras pai­kal­lis­jut­tu

Raahen Seudussa viime vuoden marraskuussa julkaistu uutinen SSAB:n HYBRIT-pilottilaitoksesta palkittiin torstai-iltana Vuoden paikallislehtijuttu -kilpailun ykkösenä. – Asiauutisellakin voi pärjätä visuaalisuuden ansiosta, kommentoi tekstin kirjoittanut Sari Jaatinen.

Selkeä ja ymmärrettävä teksti yhdessä hienojen kuvien sekä näyttävän taiton kanssa poiki ykkössijan Vuoden paikallislehtijuttu -kilpailussa. Kuvassa lehden kanssa poseeraa tekstin kirjoittanut Sari Jaatinen.
Selkeä ja ymmärrettävä teksti yhdessä hienojen kuvien sekä näyttävän taiton kanssa poiki ykkössijan Vuoden paikallislehtijuttu -kilpailussa. Kuvassa lehden kanssa poseeraa tekstin kirjoittanut Sari Jaatinen.
Kuva: Vilma Lehto

Edellisvuoden marraskuussa Raahen Seudun toimittaja Sari Jaatinen ja valokuvaaja Vesa Joensuu hyppäsivät autoon ja tekivät vierailun Luulajaan, SSAB:n HYBRIT-pilottilaitokseen. Tästä tehtiin juttu, joka yhdessä Maarit Lohtanderin muotoileman taiton kanssa toi voiton Vuoden paikallislehtijuttu -kilpailusta.

”Suorastaan avantgardistinen taitto sopii aiheeseen yllättävän hyvin ja ylentää tavanomaisen kuvamateriaalin loistokkaaksi. Sille on harvoin perusteita, että taitto nousee uutislehdessä pääosaan, mutta tämä todella erottui joukosta.”

Näin palkitsemista perusteltiin, kun palkinto jaettiin torstai-iltana Suurilla Lehtipäivillä Helsingissä.

Jaatisen mukaan Luulajassa käynti teki sen, että jutusta saatiin palkitsemisen arvoinen.

– Jos olisin vain soittanut Harrille (Leppänen, SSAB:n ympäristöjohtaja), olisin saanut kaiken tiedon, mutta en varmasti olisi ymmärtänyt kaikkea niin, että olisin osannut kertoa sen eteenpäin tekstissä. Siellä käydessä tuli monta klikkiä itselle, kun näki ne pellettikasat ja sai esimerkiksi ottaa niitä käteen.

Kun uutinen julkaistaan paikallislehteen, se halutaan kirjoittaa niin, ettei tarvitse olla aiheeseen perehtynyt asiantuntija, jotta sisällön ymmärtää. Saman Jaatinen piti mielessään niin Luulajassa käydessään kuin tekstiä kirjoittaessaan.

– Jutusta piti saada ymmärrettävä ja hyvä. Sellainen, että se ei kuulosta tiedejulkaisulta.

Kuvaajana toiminut Vesa Joensuu muistaa Luulajaan tehdystä reissusta etenkin sen, että kuvia reissulta kertyi aika vähän.

– Reissuun lähdettäessä meillä oli suuret luulot, mutta kun pääsimme perille, siellä oli vastassa peltihalli, jonka sisälle ei pääse. Sitten keksin, että voin lennättää kopteria ilmassa, jolloin saamme edes jotain materiaalia. Mutta vieressä oli sotilaslentokenttä, eikä siellä siksi saanut kuvata.

Materiaali kuvitukseen oli siis Joensuun mukaan heikko. Sekä hän että Jaatinen kiittelevätkin jutun taittanutta Lohtanderia siitä, että uutisesta saatiin hieno, visuaalisesti näyttävä kokonaisuus.

– Taitto pelasti paljon. Maaritin ansiosta juttu on asiallinen ja selkeä, Jaatinen sanoo.

Lohtander on kehuista otettu.

– Tuntuu ihanalta, että juttu voitti ja sai niin mielettömät kehut. Tiesin, että ulkoasu on upea ja olin siitä itsevarma, mutta toki voitto oli yllätys.

Idean taittoon Lohtander sai jutun taustalla olevasta pellettikuvasta.

– Halusin tehdä jotain ihan erilaista – poikkeavalla rytmillä, ja sellainen aukeamasta tulikin. Kaikki elementit asettuivat paikoilleen, ja yhdessä tekstin kanssa siitä tuli toimiva kokonaisuus.

Lohtander haluaa antaa kunniaa myös Jaatiselle ja Joensuulle sekä muulle Raahen Seudun toimituksen väelle.

–  On helppo tehdä hyvännäköistä, kun on niin ammattitaitoisia ja lahjakkaita ihmisiä ympärillä. Luotamme toistemme tekemiseen, ja siitä luottamuksesta on syntynyt vapaus tehdä ja kokeilla – siitä on syntynyt upeita, erilaisia ja palkittuja kokonaisuuksia, kuten nytkin.