Mainos: Tutustu Raahen Seu­tuun! Lehti + digi nyt 2 kk 29 €. Tilaa tästä.

12–15-vuo­tiai­den ro­ko­tuk­set vauh­dil­la käyn­tiin, tah­dis­sa ja tar­peis­sa kun­ta­koh­tai­sia eroja

Koulujen alku lisää painetta 12–15-vuotiaiden rokottamiseen COVID-19:a vastaan. Rokotusten järjestelyissä pyritään kuulemaan kuntia.

Kummatin koululla on rokotettu ilman ajanvarausta. – Kyllähän se on helpottanut, kun ei ole tarvinnut itse varata sitä aikaa, sanoo walk in -rokotteessa käynyt 17-vuotias Eetu Rankinen (ei kuvassa).
Kummatin koululla on rokotettu ilman ajanvarausta. – Kyllähän se on helpottanut, kun ei ole tarvinnut itse varata sitä aikaa, sanoo walk in -rokotteessa käynyt 17-vuotias Eetu Rankinen (ei kuvassa).
Kuva: Vesa Joensuu

Peruskoulut avasivat ovensa oppilaille keskiviikkona. Tiistaina puolestaan koko Pohjois-Pohjanmaa siirtyi uudelleen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen, ja uusia rajoituksia asetettiin. Mutta mitä kuuluu 12–15-vuotiaiden nuorten rokotuksille?

– Meillähän on tällä viikolla alkanut 12–15-vuotiaiden rokotukset sillä tavalla, että Pyhäjoella terveysasemalla on rokotettu näitä nuoria, ja Vihannissa myöskin on aloitettu rokotukset terveysasemalla. Ruukki on suunnittelemassa, varmaan menee ensi viikolle. Raahessa Kummatissa on rokotettu tällä viikolla walk in -tyylisessä massarokotustapahtumassa nuoria aika paljonkin, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän tulosaluejohtaja ja johtava lääkäri Susanna Halonen avaa tilannetta.

Halosen mukaan kunnilla ja kouluilla on ollut toive, että nuoret rokotettaisiin pääsääntöisesti juurikin massarokotustapahtumien kautta.

– Mutta kyllä me pyrimme järjestämään myöskin niille, jotka eivät pääse näihin tapahtumiin, kouluille kouluterveydenhoitajan toimesta rokotuksia. Eri kunnilla on ollut erilaisia toiveita ja tarpeita. Pyrimme ottamaan ne huomioon, hän sanoo.

Kouluilla rokottautumisen mahdollisuuden suunnittelu on kuitenkin vasta hyvin alkuvaiheessa. Eräs avoin kysymys on, riittääkö yhden kouluterveydenhoitajan käsipari koululla rokottamiseen, vai tarvittaisiinko kouluilla järjestettäviin rokotuksiin erillistä tiimiä.

Kaikesta huolimatta Halonen painottaa aikataulun pikaisuutta ja kannustaa siksi nuoriakin rokottautumaan mahdollisuuksien mukaan walk in -päivinä.

Kuitenkin myös ajanvarauksellinen rokottautuminen onnistuu. Tosin alaikäinen ei voi tehdä ajanvarausta verkossa. Ajanvarauksen voi kuitenkin tehdä puhelimitse.

Toimimassa ollaan ripeästi, ja Halonen väläyttää, että kahden viikon kuluessa 12–15-vuotiaiden rokotuskattavuus olisi toiveena saada hyvälle tasolle.

– Meillä rokotteita riittää kyllä. Kyllä me tässä elokuun aikana varmaan melko hyvän kattavuuden saamme, mutta en osaa sanoa, minkälainen prosenttisosuus nuorista on rokotettu elokuun loppuun mennessä, kun en tiedä, millainen halukkuus on.


Koronavirusrokotteen ottaminen on vapaaehtoista. Kenellä siis on päätösvalta lapsen rokottautumisesta?

– Oletetaan, että 12–15-vuotias on keskustellut asiasta vanhempansa kanssa, että heillä on yhteisymmärrys, otetaanko sitä rokotetta vai ei, Halonen sanoo.

Vaikka lähtökohtana onkin yhteisymmärrys vanhempien kanssa, lupaa vanhemmilta ei rokotuksen ottamiseen tarvita. THL:n ohjeistuksen mukaan 12–15-vuotias saa itse päättää rokottautumisestaan. Rokottamisen hoitava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, onko nuori kykenevä itse arvioimaan tilanteen ja päättämään omasta rokottautumisestaan.

– Kyllä me olemme sen linjanneet, että jos on normaali kasvu ja kehitys nuorella, ja ei ole mitään sellaisia merkittäviä perussairauksia tai mitään, mikä alentaisi toimintakykyä tai muuten, niin kyllä se nuori saa itse sen päätöksen tehdä, Halonen kertoo.

Halonen toivoo nuorten rokottautuvan ja vetoaa viime päivinä ilmi tulleisiin uusiin koronatapauksiin Raahessa ja Siikajoella.

– Kyllä tämä täytyy nyt vakavasti ottaa. Innokasta on ollut onneksi nuortenkin osallistuminen, Halonen toteaa viitaten jo järjestettyihin walk in -rokotustapahtumiin.