Tilaajille

Etä­ope­tus alkanut sujua Raa­hes­sa vallan mai­nios­ti

Valtaosa huoltajista katsoo, että etäopetus sujuu hyvin tai erittäin hyvin.

Pertti Bäckman neuvoo koululaisia pitämään taukoja. Koulunkäyntiin liittyy myös välitunnit, liikunta ja sosiaaliset kontaktit.
Pertti Bäckman neuvoo koululaisia pitämään taukoja. Koulunkäyntiin liittyy myös välitunnit, liikunta ja sosiaaliset kontaktit.
Kuva: Arkisto / Vappu Kallio

Saloisten koulun rehtori ja Raahen opetustoimen ICT-vastuurehtori Pertti Bäckman katsoo, että Raahessa ollaan keskimääräistä paremmassa asemassa koulujen etäopetuksessa.

Googlen työkaluja on käytetty Raahen kouluissa 8 vuoden ajan, ja ne ovat tuttuja niin oppilaille kuin opettajillekin. Koronaviruspandemian iskettyä on jouduttu opettelemaan niiden käyttö etäyhteyden kautta.

– Pieni osa oppilaista ei osallistu opetukseen. Nyt on tosi tärkeä saada heidät mukaan heti alkuvaiheessa. Heihin on otettu yhteyttä, ja monesti siellä on inhimillisiä syitä takana, kertoo Bäckman.

Lintsaamista ei suvaita.

– Jos oppilas ei tee mitään, hän löytää itsensä kesäkoulusta ehtoja ja etätehtäviä tekemästä, vakuuttaa Bäckman.

Kouluilla ei ole tarkkaa seurantaa siitä, onko joku oppilas pudonnut opetuksen kärryltä opetustavan muutoksessa. Pertti Bäckmanin käsitys on, että nuoret ovat fiksuja ja jopa liiankin vastuuntuntoisia.

– Pitää muistaa, että ei koulussakaan tehdä seitsemää tuntea putkeen töitä. On tärkeä tauottaa työskentelyä ja syödä riittävästi.

Bäckman kertoo olevansa huolissaan siitä, että kaikkien tunnollisimmat lapset, jotka haluavat suoriutua koulunkäynnistä hyvin, voivat tehdä kotitehtäviä liikaa. Koulussa se ei ole yhtä helppoa kuin kotona, koska aikaa on rajallisesti. Kotona huoltajien pitää pitää silmällä paitsi sitä, että kotitehtävät tehdään, myös sitä, että niitä ei tehdä liikaa.

– Ei ole tarkoitus, että koulutehtäviä tehdään 12 tuntia päivässä. Muistakaa ulkoilla ja syödä riittävästi ja ottakaa yhteyttä kavereihin, neuvoo Bäckman kotona olevia oppilaita.

Liikunta on siitäkin hyvä, että se auttaa painamaan mieleen opeteltuja asioita ja muistamaan opittua.

Koulu ei ole pelkkää koulunkäyntiä. Se on myös sosiaalista kansakäymistä. Koulun Google Meetillä voi ottaa helposti videopuheluja myös koulukavereille. Muita kouluissa käytettyjä yhteydenpito-ohjelmia ovat Hangouts ja Google Chat.

– Videopuhelu on hyvä systeemi. Välitunnin voi pitää sen avulla kaverin kanssa yhdessä, kehottaa Bäckman.

Koulutoimi kyselee raahelaisilta koululaisten huoltajilta parin viikon välein, kuinka etäopetus heidän mielestään sujuu. Nyt kun etäopetusta on annettu 2 viikkoa, on saatu ensimmäiset vastaukset. Valtaosa on tyytyväinen etäopetusjärjestelyyn.

Pertti Bäckmanin mukaan hiukan alle puolet vanhemmista katsovat, että nettiyhteys on nopea ja toimii moitteettomasti. 49 prosenttia pitää yhteyksiä kohtalaisina ja 4 prosenttia huonoina. Yhteyksien nopeudet vaihtelevat 1 megasta sataan megaan.

– Valokuitu olisi ollut hieno juttu, myöntää Bäckman.

Raahen peruskouluissa käytetty Google Meet, G Suite for Education, on myös Raahen Porvari- ja Kauppakoulun käytössä.

Koulun ICT-opettaja Roy Viitasen mukaan oppilaita liittyy miitteihin ihan hyvin. Hänestä kuri ei ole löystynyt koronakaudella.

– Etäopetus sujuu hyvin. On loikattu aika nopeasti verkkoon.

Myös Porvarikoululla on tiedostettu opiskelijoiden tarve pitää yllä sosiaalisia kontakteja. Netissä toimii muun muassa linkkivälkkäri, avoin videopuhelu, johon opiskelijat voivat tulla keskustelemaan ihan mistä vaan.

Fakta

Huoltajien näkemys etäopetuksesta

50 prosenttia koululaisten huoltajista on sitä mieltä, että etäopetus on sujunut hyvin.

22 prosenttia katsoo, että etäopetus on sujunut erittäin hyvin.

16 prosenttia huoltajista katsoo, että etäopetus on sujunut vaihtelevasti.

6 prosenttia vanhemmista katsoo, että etäopetus on haastavaa.

75 prosenttia huoltajista katsoo, että tehtäviä on sopivasti.

24 prosenttia on sitä mieltä, että tehtäviä on liikaa.

Lähde: Pertti Bäckman, opetustoimen kysely vanhemmille