Kau­pun­gil­ta kas­vo­mas­ke­ja niitä tar­vit­se­vil­le

Raahessa ja Pyhäjoella kasvomaskeja aletaan jakamaan elokuun lopussa.


Raahen kaupunki on tilannut toimipisteisiinsä kertakäyttöisiä sekä kankaisia kasvomaskeja. Pyhäjoella kasvomaskeja aletaan jakamaan vähävaraisille torstaina 27. elokuuta.
Raahen kaupunki on tilannut toimipisteisiinsä kertakäyttöisiä sekä kankaisia kasvomaskeja. Pyhäjoella kasvomaskeja aletaan jakamaan vähävaraisille torstaina 27. elokuuta.
Kuva: Jussi Leinonen

Raahen kaupunki on tilannut yli 20 000 kappaletta kasvosuojuksia varautumisjärjestelyksi koronavirusepidemian toista aaltoa varten. Kasvomaskit toimitetaan neljässä vaiheessa ja ensimmäisen erän odotetaan saapuvan elokuun lopussa.

Kasvomaskeja tulee jaettavaksi Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän sekä kaupungin toimipisteisiin ja ne ovat kaikkien kaupunkilaisten saatavilla, kertoo Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkala.

Ensimmäiset kasvosuojustilaukset tehtiin viime viikon torstaina ja tilausta täydennettiin maanantaina. Tarkat jakopaikat sekä -aikataulut ilmoitetaan erikseen maskien saavuttua.

Kasvomaskien jakamisella pyritään luomaan matala kynnys suojaimen käyttöön ja rohkaisemaan ihmisiä käyttämään maskeja.

– Jokainen pystyy vaikuttamaan toisten sairastumiseen ja haluamme tehdä niiden käytön mahdollisimman helpoksi, Nurkkala sanoo.

Kertakäyttöisten kasvomaskien lisäksi kaupunki on tilannut kankaisia kasvosuojaimia, joita jaetaan henkilöille, jotka tarvitsevat maskin käyttöä tavallista enemmän.

Pyhäjoella kunta aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisille asukkaille ensi viikon torstaina 27. elokuuta Pyhäjoen kirjastolla. Pyhäjoella jaetaan sekä kertakäyttöisiä että kankaisia kasvomaskeja ja asiakas valitsee hakutilanteessa itse, kumpia hän tulee käyttämään. Maskeihin ovat oikeutettuja kaikki yli 15-vuotiaat vähävaraiset kuntalaiset. Jokainen maskin tarvitsija arvioi itse oikeutensa maksuttomiin maskeihin, kertoo Pyhäjoen kunnan tiedote.

Tällä hetkellä epidemiatilanne on Raahessa rauhallinen. Kolmivaiheisen arvioinnin mukaan kaupungissa ollaan epidemian suvantovaiheen sekä kiihtymisvaiheen rajalla. Nurkkala painottaa kaupungin ottavan tilanteen hyvin vakavasti ja epidemian tilannetta arvioidaan päivittäin. Vaikka tilanne on vakaa, Nurkkala haluaa korostaa jokaisen yksilön vastuuta turvallisuuden säilymisestä.

– Kaupungin toimenpiteet auttavat ihmiset kohti oikeaa toimintaa, mutta se, mikä oikeasti merkitsee, ovat toimet vapaa-ajalla ja töissä, Nurkkala painottaa.

Äänestä: pitäisikö julkisilla paikoilla käyttää maskia? Vastaa kyselyyn täältä.

fakta

Maskisuositus

  • Tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta, kuten joukkoliikenteessä
  • Matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Kun palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos