Tilaajille

Kum­ma­tin koulu Se­mi­naa­ril­le, Pat­ta­siin mo­du­li­kou­lu

Raahen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina historiansa ensimmäisessä etä-äänestyksessä, että Kummatin koulu siirtyy Seminaarille päiväkotilaisilta vapautuviin tiloihin.

Kummatin koululaisten pääsevät terveisiin tiloihin Seminaarille. – Aikataulullisesti ollaan tilanteessa, että ympäristöterveydenhuolto on ilmaissut Kummatin koulun käyttöiän päättyvän tämän vuoden loppuun, sanoi opetus- ja kasvatusjohtaja Lucina Hänninen valtuutetuille.
Kummatin koululaisten pääsevät terveisiin tiloihin Seminaarille. – Aikataulullisesti ollaan tilanteessa, että ympäristöterveydenhuolto on ilmaissut Kummatin koulun käyttöiän päättyvän tämän vuoden loppuun, sanoi opetus- ja kasvatusjohtaja Lucina Hänninen valtuutetuille.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen kaupungin tekninen keskus valtuutettiin aloittamaan suunnittelu ja kilpailutus modulikoulun hankkimisesta Pattasten alueelle lyhytaikaista käyttöä varten. Pattasten yläkoulu jatkaa nykyisissä tiloissaan kunnes uusi modulikoulu on käytössä. Tarvittaessa järjestetään yksittäisiä korvaavia tiloja Pattijoen alueelta. Kummatin koulun oppilaat siirtyvät Raahen Seminaarilta vapautuvaan koulukiinteistöön. Koulujen tilajärjestelypäätökset syntyivät äänin 35–6.

Jarmo Uutela (kok) piti päätöksentekotapaa erikoisena siksi, että ainoa selkeä tarjous – Raahen Porvari- ja Kauppakoulun tiloista Kummatin koulun käyttöön – esitetään hylättäväksi.

– Ollaan tekemässä aika laajaa päätöstä, vaikka meillä ei ole tietoa muista vaihtoehdoista ja niiden kustannusvaikutuksista. Olisi paikallaan esitellä valtuustolle tarjoukset, mitä modulikoulu käyttökustannuksineen tulee maksamaan. Tarjoukset pöytään ennen kuin mitään päätetään.

Uutela olisi hyväksynyt vain suunnittelun ja kilpailutuksen aloittamisen modulikoulun hankkimista varten. Tekninen johtaja Jarkko Vimpari totesi, että modulikoulun kustannukset tiedetään eurolleen vasta kilpailutuksen jälkeen.

– Vähälle huomiolle on jätetty myös se, että Kummatin koulu sijaitsee runsaan kilometrin päässä Raahen Porvari- ja Kauppakoulusta, jonne on pyörätiet ja katujen alikulut olemassa. Tästä läheisyydestä johtuen kaupunki ei joutuisi kustantamaan lapsille kuljetuksia tiloihin, jotka on Saloisten koulun osalta todettu erinomaisen terveiksi.

Uutela sai esityksensä taakse Matti Honkalan (kok), Jouko Selkälän (kok), Kauko Lumiahon (kesk), Sari Niemelän (ps) ja Jonne Törmäkankaan (ps).

Tulevaisuuslautakunnan puheenjohtaja Paavo Törmi (sd) totesi Kummat b in koulun tilakysymystä käsitellyn jo kohta kaksi vuotta.

– Rakennus on tulossa tiensä päähän ja lapset tarvitsevat korvaavat koulutilat nopeasti. Ne saataisiin jo syyslomalle. Kaikki muut vaihtoehdot ovat huonompia. Tämä vaihtoehto on ylivoimaisesti edullisin, paras ja nopein. Myös Pattasten koululle moduuli on ilman muuta paras vaihtoehto, myös nuorten mielestä, Törmi totesi.

Matti Honkala oli tiedustellut käsittelyprosessin aikana kaupunginhallituksessa miksi asia tulee valtuuston käsittelyyn. Vastaukseksi hän sai näkemyksen: tämä on taloudellisesti merkittävä ja kauaskantoinen ratkaisu”.

– Näin ymmärsin sen itsekin olevan. Toivoisin, että valtuustolle olisi esittää yksiselitteinen kustannusvaikutusarvio eri ratkaisuvaihtoehdoista. Matkan varrella on harmittavasti käynyt niin, että hallituksen käsittelyssä ollut liiteaineisto ei ollut lopullisessa muodossaan käsittelyvaiheessa. Tuli olo, että ei ehkä aivan tullut huomioiduksi luottamushenkilön tarve perehtyä tämäntyyppiseen asiaan syvällisesti etukäteen. Tässä vaikuttaa myös puheenvuorot mitä julkisuudessa on esiin noussut, Honkala sanoi.

Päätösesityksen kannalla ollut Niilo Ojala piti ratkaisujen viipymistä ikävänä koko prosessissa.

– Nyt näyttää, että viivytystä tulee edelleen. Kouluissa on ollut huono sisäilma jo pitkään. Pattasten kohdalla sitä on yritetty parantaa onnistumatta. Se, että esityksessä Kummatti jätettäisiin kellumaan, eikä tehtäisi siitä minkäänlaista päätöstä, on erittäin huono, Ojala sanoi.