Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Omis­ta­ja­oh­jaus­mi­nis­te­ri Tup­pu­rai­nen pitää Ro­sa­tom-so­pi­muk­sen purkua odo­tet­tu­na ja toivoo hank­keel­le jatkoa uudella ko­koon­pa­nol­la – "Liian arvokas me­ne­tet­tä­väk­si"

Hallituksen eurooppa- ja omistajaohjausasioista vastaava oululaisministeri Tytti Tuppurainen (sd.) pitää Fennovoiman ja laitostoimittaja Rosatomin välisen sopimuksen purkamista odotettuna uutisena "tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa" eli Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa.

Sopimuksen purku tarkoittaa myös töiden päättymistä Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalatyömaalla.

Pyhäjoelle suunniteltu ja osin jo toteutettu hanke on liian arvokas menetettäväksi kokonaan, omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sanoo.
Pyhäjoelle suunniteltu ja osin jo toteutettu hanke on liian arvokas menetettäväksi kokonaan, omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sanoo.
Kuva: STEPHANIE LECOCQ

– Jo aiemmin on käynyt selväksi, ettei hankkeella ole edellytyksiä edetä tässä muodossaan, Tuppurainen kommentoi tekstiviestitse Kalevalle.

Pyhäjoelle suunniteltu ja osin jo toteutettu hanke on liian arvokas menetettäväksi kokonaan, Tuppurainen sanoo.

– Toivon, että hanke voisi jatkua uudella kokoonpanolla ja vahvemmalla pohjalla.

Tuppuraisen mukaan Suomi tarvitsee fossiilivapaata sähköntuotantoa, johon ydinvoima on yksi ratkaisu.

– Jotta voimme vastata ilmastonmuutokseen ja irrottautua venäläisestä fossiilienergiasta yhteisen EU-linjan mukaisesti, Suomi tarvitsee fossiilivapaata sähköä. Myös meidän alueellamme pohjoisessa on tarve hiilivapaalle sähkölle nyt ja tulevaisuudessa.

Fennovoiman ydinvoimalahanke on Tuppuraisen pöydällä sitä kautta, että valtionyhtiö Fortum on osakkaana Fennovoimassa.

Venäjän valtionyhtiö Rosatom oli noin yli 7 miljardin euron voimalahankkeen laitostoimittaja ja päärahoittaja. Rosatom vastaa myös Venäjän ydinaseista.