Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Raahe voisi olla vie­lä­kin kau­niim­pi jos kaikki kauniit vanhat ra­ken­nuk­set oli­si­vat säi­ly­neet ja to­teu­tu­neet

Vanha Raahe on kaunis rakennuksiltaan empire-tyylinen kaupunki, mutta kuinka kaunis se olisikaan, jos kaikki sen vanhat kauniit rakennukset olisivat säilyneet?

Raahen kauniiden vanhojen rakennuspiirustusten näyttely "Fasaatit ja uutisrakennukset" Soveliuksen talossa esittelee vielä katukuvassa näkyvien rakennusten lisäksi monia piirustuksia rakennuksista, jotka on purettu tai joita ei ole toteutettu.

Aineisto on peräisin maistraatin rakennuslupa-arkiston kokoelmasta, joka on siirtynyt teknisestä virastosta Raahen museolle. Museon väki on hakenut tietoja rakennushankkeista vanhoista digitoiduista lehdistä.

Museonjohtaja Eija Turusen mukaan rakennuspiirustuksista näkee, miten omistajat halusivat muodistaa vanhoja pytinkejään tekemällä muutoksia ikkunanpieliin, kattokulmiin ja ulkovuoraukseen. Toiveet olivat varsin korkealla muun muassa Apteekkitalossa, rakennuksessa, joka sijaitsee Raahen kirkkoa vastapäätä. Sen etuoven mahtipontinen muutossuunnitelma muistuttaa Helsingin rautatieaseman julkisivua.

Lue tämä ja muut Raahen alueen uutiset

Digi 1 kk _vain 1 €_